Си Ђипинг стигао у Москву: Путин са кинеским председником уговара послове вредне 10 милијарди долара!

0

На позив руског председника Владимира Путина, председник Кине Си Ђинпинг допутовао је у дводневну посету Москви.

Кинески званичници оцењују да ће ова посета председника Кине отворити ново поглавље развоја руско-кинеских односа у свеобухватном стратешком партнерству, као и да ће допринети одржавању регионалног и глобалног мира, стабилности, развоју и просперитету.

Очекује се да ће током посете Ђинпинга Москви бити потписано неколико десетина споразума вредности веће од 10 милијарди долара, да ће бити договорени нови циљеви билатералних односа, као и да ће стране изнети заједничку позицију о најважнијим међународним и регионалним питањима.

Предстојећи састанак председника Русије и Кине је трећи ове године. Претходни пут лидери су се састали у јуну током заседања Савета шефова држава-чланица Шангајске организације за сарадњу (ШОС) у Астани.
Међутим, овај сусрет у Москви многи су окарактерисали као „догађај године“ у односима двеју земаља. О томе је раније говорио и сам Путин током разговора са Ђинпингом у Астани, а такође и амбасадор Кине у Русији Ли Хуеј.

Аналитичари се слажу да се данас наставља активан развој руско-кинеског дијалога, а званични представници Москве и Пекинга говоре о високом развоју односа две земље.
Стручњаци такође оцењују да сусрет лидера Русије и Кине носи и геополитички карактер. Посебно је значајна чињеница да се Си Ђинпингова посета Русији догађа уочи предстојећег самита Г20, на којем би лидери Русије и Кине требало да се састану са председником САД Доналдом Трампом.

Иако Русија и Кина нису војни савезници, њихове позиције о глобалној стабилности и безбедности се најчешће подударају. Једна од најважнијих тема која би могла бити на дневном реду приликом посете Си Ђинпунга Русији је севернокорејско питање. С обзиром на то да је Кина пружила подршку плану Министарства спољних послова Русије за решавање тог проблема постоји велика вероватноћа да ће та тема бити разматрана на састанку двојице лидера у Москви.

Спутњик, Курир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*