Шиптари у Мушутишту прво сравнили све српско са земљом, а сад још постављају билборде против Срба!

0

„Очекујемо да надлежни органи на Косову и Метохији предузму све потребне безбедносне мере како би обележавање Велике Госпојине 28. августа у Мушутишту протекло без инцидената и да се на Косову и Метохији покрене јавна кампања како би се престало са фашистичком праксом јавних позива на линч, а грађани тог дела Србије подстакли на помирење и суживот“
КАНЦЕЛАРИЈА за Косово и Метохију захтева од привремених институција самоуправе у Приштини да хитно уклоне билборд постављен у Мушутишту код Суве Реке, којим се на најдиректнији начин распирује међунационална мржња и обесхрабрују Срби који су изразили спремност да се врате у то село.

Врхунац је цинизма да се у селу у којем је све што је српско практично сравњено са земљом, укључујући цркву с почетка 14. века, билбордима указује на наводна злодела српског народа. У Метохији, која је најбруталније етнички очишћена од Срба, овакве поруке локалних албанских екстремиста попримају надреалан карактер, оценила је Канцеларија за КиМ

Из године у годину, наводи се у саопштењу, Албанци у овом делу Метохије уочи Велике Госпојине, сеоске славе у Мушутишту, праве изгреде како би спречили прогнане Србе да тог дана одрже сабор.

Такође, на организован начин се већ три године физички спречава реализација повратка Срба у то село, иако је договором локалне власти, привремених институција самоуправе у Приштини и Европске уније одобрен повратак расељених и саграђено десет кућа за повратнике, истакла је Канцеларија за КиМ.

Очекујемо да надлежни органи на Косову и Метохији предузму све потребне безбедносне мере како би обележавање Велике Госпојине 28. августа у Мушутишту протекло без инцидената и да се на Косову и Метохији покрене јавна кампања како би се престало са фашистичком праксом јавних позива на линч, а грађани тог дела Србије подстакли на помирење и суживот, наведено је у саопштењу.

Косовско Министарство за заједнице и повратак саопштило је да је веома забринуто за покренути процес повратка расељених у село Мушутиште у општини Сува Река, након данас постављеног билборда који представља позив на међунационалну мржњу и директно је уперен против процеса помирења српског и албанског народа на Косову.

Након више година рада и сарадње са локалном самоуправом у Сувој Реци, као и разговорима вођеним са албанским лидерима из села Мушутиште, и договора и одобравања листе од првих 10 породица чије куће МЗП заједно са Канцеларијом ЕУ на Косову и Међународном организацијом за миграције треба да започне да гради, данас се поново неко одлучио да постављањем једног оваквог билборда пошаље поруку уперену против свих нас који, спроводећи законе, радимо на остваривању основних људских права као што то јесте право на повратак, стоји у саопштењу.

Годинама расељени покушавају да се врате својим домовима и годинама неко користи свакакве изговоре да до повратка не дође.

Министарство је позвало све надлежне институције на Косову да предузму све потребне активности у обезбеђивању мира и безбедности и локалне албанске лидере у Сувој Реци и Мушитишту да обезбеде све услове за несметан повратак расељених и да помогну владавини права и закона.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*