ŠIPTARSKI LOBISTA: Negira da države povlače priznavanje tzv. Kosova

0

Američki kongersmen i albanski lobista Eliot Engel, tvrdi da nije tačno da države okreću leđa Kosovu povlačenjem priznanja njegove nezavisnosti

Američki kongersmen i albanski lobista Eliot Engel, tvrdi da nije tačno da države okreću leđa Kosovu povlačenjem priznanja njegove nezavisnosti.

šiEngel, inače član Odbora za spoljne poslove Predstavnickog doma SAD, naveo je na Tviteru i da bi srpska država trebalo da se odrekne te politike, jer je, kako tvrdi, nezavisnost Kosova nepovratna.

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli odmah je, na Tviteru, pozdravio podršku Engela i njegovog odbora Kosovu u borbi protiv, kako je naveo, „lažne propagande Srbije i njenih neuspelih napora da se blokira integracija u međunarodne komisije“.

„Lažne tvrdnje Srbije da države okreću leđa Kosovu su zavaravajuće i izazivaju veliku ljutnju u svetu. Srbija bi to trebalo da zaustavi i vrati se normalizaciji sa svojim susedom. Nezavisnost Kosova i njen suverenitet su trajni“, naveo je Engel.

Pacoli je, takođe na Tviteru, pozvao Beograd da zaustavi ovo „bezobzirno ponašanje“ i ostane posvećen dijalogu, a ne da ga „zloupotrebljava“.

Engel je, inače, u junu prošle godine, u pismu visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini, naveo da Srbija „jednostavno nije spremna za EU“ i da treba „usporiti proces pridruživanja“.

Pre toga je više puta u javnosti izneo stav po pitanju Kosova i Metohije, uz nedvosmislenu podršku Prištini.

U novembru prošle godine posetio je Prištinu i poručio da se SAD svakako moraju baviti dijalogom Beograda i Prištine.

„Znam da Kosovo još uvek nije u UN zbog problema koji su stvorili Srbija i Rusija, a Kosovo nije dobilo članstvo u UNESCO-u upravo zbog Srbije. Ako je Srbija deo te porodice, to ne bi trebalo da narušava poslove druge države, jer nije fer da Kosovo bude blokirano“, rekao je Engel prilikom otvaranja američke agencije za stranu pomoć „Korporacija Izazovi milenijuma“ (MČ), preneo je tada prištinski list „Koha ditore“.

Engel je ranije kazao da će Amerika nastaviti da podržava Kosovo na svim poljima, ali i u procesu dijaloga Beograda i Prištine.

Marta 2017, Engel je, na sastanku Odbora, potvrdio da su SAD trenutno protiv formiranja vojske Kosova, ali je ipak zatražio da taj stav što pre bude promenjen, ocenivši da bi Kosovo trebalo da ima vojsku, dok, kako tvrdi, Rusija naoružava Beograd.

Govoreći tada o politici SAD prema Kosovu, Engel je rekao da Kosovo, iako je „devet godina slobodna i nezavisna zemlja“, nema vojsku.

Kako je navedeno u saopštenju Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma, objavljenom tada na sajtu tog odbora, Engel je pozvao SAD da stanu uz Kosovo.

 

tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*