Скандал у Мађарској због „свиње Сороша“

0

Фотографија мртве свиње на којој је исписано име америчког милијардера Џорџа Сороша а коју је на Фејсбук профилу објавио једна посланик владајућег Фидеса показује колико је атмосфера у мађарској „затрована“.

Посланик одговоран за објаву фотографије и члан партије мађарског премијера Виктора Орбана, Фидес, Јанос Поч сматра да је фотографија смешна.

Поч је објавио фотографију на Фејсбуку уз коментар „он је био Сорош“, а како пише „Дојче веле“, то би могла да буде и игра речи која би могла да се преведе као „он је био на реду“.

Уз то, Поч је написао: „Већ имају једну свињу мање“.

Фотографија и Почов коментар изазвали су бурне реакције у мађарској јавности.

Више од 1.000 корисника Фејсбука осудила је у коментарима потез посланика Фидеса.

Поч је након тога изјавио да не разуме зашто се људи узбуђују кад се на фотографији уопште не ради о Џорџу Сорошу.

Његов покушај правдања разљутио је још много људи, међу којима су се нашли и неки конзервативни и умерени посланици.

Почову оставку затражило је у међувремену више од 120 мађарских интелектуалаца, међу којима су и књижевник Ђерђ Конрад, филозофи Агнеш Хелер и Гашпар Миклош Тамаш, као и филмски редитељ Илдики Ењеди.

Оштро је протестовала и Фондација за отворено друштво америчког милијардера.

„То је шокантан напад на Џорџа Сороша. Та фотографија је наставак дуге и тамне традиције антисемитизма. То је нови пример званично прихваћеног антисемитизма у Мађарској Виктора Орбана“ наводи се у саопштењу.

Шеф посланичке групе странке Фидес, изјавио је да је критика „саставни део антимађарске Сорошеве кампање“, док је Орбан прокоментарисао да „ствари са свињокољем“ нису у надлежности владе.

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*