Скот: Србију нико не притиска да буде чланица НАТО

0

Амбасадор САД у Београду Kајл Скот изјавио је данас да Србија није у обавези да буде чланица НАТО и поручио да та организација никада није вршила притисак ни на једну земљу да постане члан.

– Kада се говори о односима Србије и НАТО-а треба прво да се разуме о чему се разговара и то тако што ће се раздвојити чињенице од измишљених ствари и полемика – рекао је Скот на Међународној конференцији о НАТО у Београду.

А прва чињеница је, наводи Скот, да је Србија прогласила војну неутралност и јасно ставила до знања да јој није циљ цланство у НАТО.

– НАТО поштује став Србије и то нико не доводи у питање, чињеница да је Србија партнер не значи да постоји обавеза Србије да учествује у операцијам – рекао је Скот и додао да Србија одлучује које активности жели да спроводи.

Подсетивши да се чланство у НАТО спроводи на захтев, Скот је истакао да никада није вршен притисак ни на једну дрзаву да уђе у ту алијансу.

Kако је рекао, Србија је суверена земља и нема ничега у аранжманима Србије попут ИПАП-а или Партнерства за мир, на основу чега би се могло закључити да је дужна да се учлани.

Приметивши да партнерство Србије са НАТО-ом доноси корист Србији, Скот је оцениол да је захваљујући томе Србија безбеднија, има већу сигурност и бољу могућност сарадње са суседима.

Додајући да ове године десет година како Србија учествује у Партнерству за мир, Скот је поменуо да по том основу Србија данас има више од 100 ангажмана годишње.

 

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*