Škotska zatražila drugi referendum o nezavisnosti

0

Škotski parlament glasao je u utorak za održavanje referenduma o nezavisnosti 2018. ili 2019. godine, ali vlada Ujedinjenog Kraljevstva u Vestminsteru mora da da svoju dozvolu za to

Škotska premijerka Nikola Stardžon pisala je britanskoj koleginici po dužnosti Terezi Mej i zvanično od nje zatražila dozvolu za održavanje drugog referenduma o nezavisnosti Škotske pre izlaska Ujedinjenog kraljevstva iz Evropske unije, prenose mediji.

Rezultati referenduma o Bregzitu održanom u junu doveli su u pitanje budućnost zemlje jer su Engleska i Vels glasali za napuštanje EU, a Škotska i Severna Irska za ostanak.

Škotski parlament glasao je u utorak za održavanje referenduma o nezavisnosti 2018. ili 2019. godine, ali vlada Ujedinjenog Kraljevstva u Vestminsteru mora da da svoju dozvolu za to.

Dobivši mandat od škotskog parlamenta, Stardžon je napisala pismo Mej da bi od nje službeno zatražila dozvolu za raspisivanje novog referenduma.

Na svom Tviter profilu škotska vlada je objavila fotografiju Stardžon kako opušteno sedi na sofi s porukom: „Premijerka Nikola Stardžon u (službenoj rezidenciji) u Edinburgu radi na završnom nacrtu pisma o članu 30 premijerki Terezi Mej“.

Odluka o članu 30 je formalni mehanizam kojim bi vlada Ujedinjenog Kraljevstva privremeno predala ovlašćenja škotskom parlamentu da organizuje referendum. Mediji navode da će pismo biti uručeno Mej kasnije danas.

Stardžon insistira na novom referendumu jer će Bregzit izmeniti odnose Škotske s Ujedinjenim Kraljevstvom i Evropom protivno volji njenih stanovnika.

Mej smatra da je Škotska već rekla svoje mišljenje na prvom referendumu, kad je 55 posto birača glasalo za ostanak.

Dve premijerke su se susrele u ponedeljak, nakon čega je Stardžon za BBC otkrila da je sastanak bio srdačan, ali da Mej nije odustala od svog stava da sada „nije dobar trenutak“ za novi referendum.

 

 

Nedeljnik

POSTAVI ODGOVOR

*