Skupština mora da podstakne primenu Marijinog zakona

0

Ne postoji nijedna institucija počev od vlade, svih ministarstava, socijalnih institucija, školstva, civilnog sektora, međunarodnih misija, koja sme da negira odgovornost za ovoliko nasilja.

Samo sa stanovišta majke smemo se usuditi da komentarišemo protekle događaje, masakr, ubistvo majke pred sinom. Sigurno je da se država ne bavi sistemski ni jednim jedinim realnim problemom, pa ni ovim. Ministar unutrašnjih poslova je požurio da opravda svoj sektor, socijalna služba ima svoj pristup, dok svedočenje roditelja ubijene pokazuje sav jad i nezaštićenost običnog čoveka.

A kako bi bilo da svako od nas preuzme deo odgovornosti? Da promenimo lošu praksu loših đaka? Godinama na odgovorna mesta dolaze priučeni, bahati kadrovi, koji usled neznanja i nesigurnosti svoju frustraciju ispoljavaju nadmenošću, mobingom i zataškavanjem. Bojim se da je ovo samo početak logičnih posledica partijskog zapošljavanja, kupovine diploma, medijskog silovanja uma.

Da li je moguće da Ministarstvo kulture i udruženja novinara ne mogu da stanu na kraj odvratnim naslovnim stranama dnevne štampe sa još odvratnijim porukama i naslovima. Ima li ijedno ime i prezime da se precizno navede kao krivac za ovakvo stanje sudstva?

Šta nas sprečava da primenjujemo Marijin zakon? Svi smo odgovorni za stanje u društvu, a meni se ipak čini da većina nas razume u kolikoj smo dubiozi i priželjkuje humanije, poštenije i pristojnije društvo. Ako država odluči da počne da se bavi problemima svog naroda i u prvi plan stavi dobrobit svojih građana i dijaspore, svako od nas će rado dati svoj doprinos.

Ne postoji ni jedna institucija počev od Vlade, socijalnih institucija, školstva, civilnog sektora, međunarodnih misija, koja sme da negira odgovornost za ovoliko nasilja. Za ovoliko akumuliranog nezadovoljstva ekonomskim i socijalnim stanjem u državi, za koje se ne znak kada i u kom obliku će eksplodirati, odgovorni smo svi, ali najviše i pre svega država sa svojim institucijama, neupotrebljivim zakonima, nebrigom za običnog čoveka.

Za početak, Ministarstvo za rad i socijalna pitanja treba da vodi žena, sud mora da drastičnim kaznama i brzim presudama da svoj doprinos, Narodna skupština da prilagodi zakone a izvršna vlast da obezbedi njihovu primenu. Sve dok se to ne desi narod će biti prepušten sam sebi, na milost i nemilost siledžijama i secikesama.

Marija Janjušević
Narodni poslanik
Srpski pokret Dveri

POSTAVI ODGOVOR

*