Скупштина: Посланичка питања о шпијунима „највишег ранга“, убиству Ђинђића, Косову

Посланици Скупштине Србије постављали су питања члановима владе, а интересовало их је да ли ће бити испитана политичка позадина убиства премијера Зорана Ђинђића, ко стоји иза приватизације медија, када ће бити одржане посебне седнице скупштине о КиМ, мигрантима, али и да ли ће бити донет Правилник по коме би министри подносили извештај "о разговорима у амбасадама".

0

Посланик на листи СНС Марјан Ристичевић поставио је питање председнику владе да ил ће бити формирана Комисија која би испитала политичку позадину премијера Ђинђића и приче које круже „да се тадашњи потпредседник ДС купао заједно са његовим убицама у Шилеровој, као и ко је искључио камере испред владе на дан убиства…“

Посланик ДС Радослав Милојичић је с друге стране питао премијера да ли је њега или неког из СНС „срамота због тога што у Ивањици више не постоји улица др Зорана Ђинђића“.

Такође, занимало га је да ли су грађанима смањене плате и пензије како би, каже, шеф одборничке групе СНС на Врачару могао да отпутује на мировну конференцију у Лондону на којој се разговарало о безбедности у северној Африци и кризи на Блиском истоку.

Поред тога, питао је и зашто премијер већ две и по године обавља функцију координатора служби безбедности, те када ће бити смењен министар рада Александар Вулин јер је, како каже, на најгрубљи начин прекршио Устав и оптужио америчког амбасадора да стоји иза покушаја атентата на премијера Србије.

Лидер СРС Војислав Шешељ засто се дозвољава да (председник Томислав) Николић лицитира око евентуалних смена у службама безбедности када то није у неговој надлежности.

Раније је Николић говорио да су га Службе безбедности прате али нису Николића пратиле већ лица из сфере криминала И тако су схватиле да је он са њима у контакту, рекао је Шешељ.

„У медијима се такође наводи да службе прате и шпијунирају министре у Влади, али сам сазнао да није реч о шпијунирању него да су министрy контактирали са безбедносно интересанстним лицима, уместо да влада заседа И расправи садржај тих разговора криве су службе“, каже Шешељ.

Он је питао премијера зашто влада још није усвојила правилник о провери безбедносне погодности за кандидате за министре који касние више времена проведу у западним амбасадама него у влади. „Кад се Зорана (Михајловић) састане са амбасадорима да каже о чему су разговарали…“, прокоментарисао је Шешељ.

Најопаснији су шпијуни највишег ранга, поготово шпијуни у влади“, рекао је Шешељ.

Лидер Двери Бошко Обрадовић питао је председницу парламента акда ће бити одржана посебна седница за Ки и о мигрантској кризи, а за РЕМ је имао питање када ће се појавити извештај о раду емитера током предизборне кампање.

Обрадовић је питао и ко стоји иза систематског уништења медија у Крагујевцу, да ли иза тога стоји Радомир Николић, те да ли иза приватизација локалних медија које је купио Радоица Милосављевић стоји заправо функционер СНС Братислав Гашић.

„Локалне медије су искористили за медијску пропаганду, а сада их гасе. Да ли су ово нове пљацкаске приватизације у резији СНС“, питао је Обрадовић.

Он је имао питање и за министарку саобраћаја Зорану Михајловић када ће бити спојени Коридори са ЈП „Путеви Србије“, а за министра одбране Зорана Ђорђевића да ли ће припадницима војске плата бити смањена десет одсто и колико је војних вежби Србија имала са НАТО-ом од када је на власти СНС.

Посланица ЛСВ Мариника Тепић питала је какви су планови у вези са приватизацијом панчевачке азотаре, као и да ли ће до усвајања Закона о буџетском систему бити упућен у процедуру Закон о финансирању Војводине.

Интересовало је и како је могуће да је главни представник забрањене организације „Образ“ могао да се са сарадницима окупи усред Београда поводом референдума у РС.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*