Славни српски глумци на поштанским маркама

0

У Атељеу 212 у Београду свечано је представљено осам нових поштанских маркица са ликовима великана српског и југословенског глумишта, које је ове године издало Јавно предузеће „Пошта Србије“.

На поштанским маркицама су глумци Драган Николић, Бора Тодоровић, Беким Фехмиу, Никола Симић и Властимир Ђуза Стојиљковић, као и глумице – Ружица Сокић, Марија Црнобори и Оливера Марковић.

Глумац Феђа Стојановић је о Драгану Николићу рекао да је „Гага био омиљен југословенски филмски, телевизијски и позоришно глумац“, подсећајући на његове бројне улоге међу којима је истакао улогу Џимија Барке у филму Живојина Павловића „Kад будем мртав и бео“.

„Био је легендарни глумац наше уметности, окарактерисан као шмекер. Kад помислим на Драгана Николића, имам двострука осећања – људску озареност, јер је био вољен и духовит човек, који није мистификовао своју популарност, и с друге стране осећам тугу, јер га нема у Талији, на Kрсту, на Ади. Лепо изгледа на маркици, али мени се увек чини да је он жив“, рекао је Стојановић.

Глумац Милан Михаиловић Цаци навео је да је Бора Тодоровић био београдски шмекер, као и Гага, велики другар, као и бескрајни шармер. У знак сећања на Бору Тодоровића, Михаиловић је читао делове из аутобиографије његове сестре Мире Ступице „Шака соли“. „У време доласка вишестраначја, када су се неке колеге приклониле партијама, Бора је рекао: ‘Kад изађеш на сцену ни једна странка ти не може помоћи’“, навео је Михаиловић.

Глумица Љиљана Драгутиновић говорила је о Бекиму Фехмиу наводећи да је био „један од симбола филма“ награђиван у земљи и иностранству, који се посебно истакао у југословенском филму Александра Саше Петровића „Скупљачи перја“.

Подсетила је да на његову књигу „Блиставо и страшно“, дело које је сећање на детињство проведено у Сарајеву, Скадру и Призрену у годинама пред почетак Другог светског рата до 1954. године.

„Бекима сам осећала као брата, његова породица личила је на моју, његова мајка била је моја мајка. Међу нама је било братске блискости и поштовања. Бекима волим и поштујем због великог дара, срца и витештва“, рекла је Љиљана Драгутиновић.

Глумица Рената Улмански је говорећи о Властимиру ђузи Стојиљковићу рекла да је познавала „ђузу који је био шармер, друштвен и духовит“ и „Властимира који је био меланхолик и самотњак“. „Kад је умро ђуза ја не знам, а Властимир је умро је 17. јуна 2015. године“, рекао је Стојиљковић.

Глумица Рада Ђуричин говорила је о глумцу Николи Симићу рекавши да је у животу имала срећу што је била са Симићем још од студентских дана. „Глумили смо заједно 43 године у ‘Буби у уху’ Љубише Ристића. Још увек се са дивљењем сећам његове непресушне енергије са којом је играсо сваку представу“, казала је Рада ђуричин.

Глумица Светлана Бојковић говорила је о Марији Црнобори подсећајући да је била хероина и стабилан ослонац српског глумишта, као и да је ауторка две књиге „Свет глуме“ (1991) и „Животић“ (2011).

Глумица Горица Поповић је говорећи о животу и раду Оливере Марковић прочитала је оно што је њен син, Горан Марковић, казао о њој – да је била „славна, вољена и поштована“, али не и „срећна“. „Претпостављам да је то усуд сваког глумца“, речи су којима је Горица Поповић завршила казивање списа Горана Марковића.

О глумици Ружици Сокић говорила је Весна Станковић наводећи да је била велика ненадмашна дива у остваривању улога, као и позоришни гладијатор. Истакла је да је Ружица Сокић 2010. године објавила књигу „Страст за летењем“. „Ружица је била велики борац, борила се врло често са ветрењачам“.

Директорка „Пошта Србије“ Мира Петровић рекла је да поштанске марке са ликовима глумаца и глумица пружају могућност младим генерацијама да се „упознају са значајним људима српског глумишта“.

„Ја сам много дана провела овде (у Атељеу 212). Ја сам исписница овог позоришта. Захвална сам на прилици да учествујем у овој акцији“, навела је Мира Петровић.

„Пошта Србије“ у неколико серија објављивала је маркице са ликовима глумаца из Србије у серијама „Познати српски глумци“ (2003), „Великани српског глумишта“ (2005), (2007, 2009, 2011, 2013, 2017), као и „Знаменити српски редитељи“ (2015) и поводом 50. година Битеа издате су марке са ликовима Мире Траиловић и Јована Ћирилова.

 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*