Следеће недеље разговори о НАФТА споразуму

0

МЕКСИКО – Притисци администрације америчког председника Доналда Трампа да се поново преговара о Северноамеричком споразуму о слободној трговини (НАФТА) доводи Мексико у незгодну позицију и прети систему који је омогућио тој земљи да постане главни извозник због ниских плата, слабих прописа и близини са САД.

Разговори САД, Канаде и Мексика о НАФТА споразуму, потписаном 1994, почеће 16. августа, наводи агенција АП.

Америчка администрација искористиће нове преговоре за решавање великог трговинског дефицита са својим јужним суседом, чији су слаби закони у области запошљавања, производње и заштите животне средине привукле мноштво фабрика из САД преко границе и покренули поплаву увоза телевизора, аутомобила и других уређаја.

Трамп је стално критиковао споразум НАФТА, који је с америчке стране потписао демократски председник Бил Клинтон, и рекао да се ради о „најгорем трговинском споразуму” који су САД икад потписале и претио да ће једноставно повући САД из њега.

Споразум су такође критиковали синдикати и сматра се да је тим споразумом убрзано премештање радних места ка Мексику, где је радна снага јефтинија него у САД.

На америчко инсистирање Канада и Мексико сложили су се крајем априла да делују брзо и да поново преговарају о одредбама споразума. (Бета-АП)

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*