Slobodan Jovanović: Uprkos bregzitu, vlast se u Srbiji drži „evropskog puta“ kao pijan plota

0

Stanovnici Velike Britanije su odlučili da napuste EU. Naravno, kasnije ćemo videti da to „stanovnici Velike Britanije“ nosi sa sobom brojne probleme, ali za sada ostanimo na kontinentu. Kada su prebrojani glasovi na referendumu održanom u Ujedinjenom Kraljevstvu, panika je zahvatila čitavu Evropsku uniju. Panika se širila od Brisela do Portugala, pa sve do Finske.

Uzdrmala se čitava „evropska građevina“ kao da počiva na kuli od karata. Evropski lideri su se zabrinuli da bi sada sve moglo da krene lančano. Ta opasnost još uvek postoji. Najavljen je referendum u Italiji i u još nekim zemljama evrozone. Evropska unija bi se mogla raspasti nama pred očima. Velika je kriza koja je snašla EU i pitanje je da li će se ona ikada potpuno oporaviti zbog izlaska Velike Britanije, pored Francuske i Nemačke, najvažnije zemlje u Uniji. Javili su se razni secesionistički pokreti od Katalonije do Škotske. Mada, ruku na srce, Katalonci bi verovatno želeli da ostanu u zagrljaju EU, ako ne i Španije.

Sa Škotskom je nešto drugačije. Potpuni berzanski krah se nije ipak dogodio mada su neki i to predviđali. Amerika je ostala suzdržana, kao i Ruska Federacija. Predsednik Putin je rekao da ni na koji način Rusija nije mislila da se umeša u proces referenduma ili da utiče na njegov ishod.

Putin je izjavio da postoje dva glavna razloga zašto je došlo do „bregzita“. Kao prvo, niko ne želi da „hrani“ slabije ekonomije. Ovo znači da su Britanci bili nezadovoljni što moraju da iz svog budžeta uplaćuju tolike sume u zajedničku kasu EU, od čega korist imaju slabije ekonomije. Drugi razlog je taj što su Britanci postali nezadovoljni načinom na koji se rešavaju bezbednosni problemi, pogotovo sa migrantima. Putin je reagovao i na izjavu odlazećeg premijera Britanije Dejvida Kamerona da će zbog ovakvog rezultata „Putin biti srećan“.

On je, kako i mu dolikuje, rekao je da to predstavlja odraz niskog nivoa političke kulture i da je nekorektno da se na taj način pokušava uticati na političku volju britanskog naroda.

„Bregzit“ će u perspektivi imati velike posledice po koheziju Britanije. U Škotskoj je pobedila opcija koja se zalaže za ostanak u Evropskoj uniji. Škotska premijerka najavljuje skori referendum jer Škoti žele da ostanu u Evropskoj uniji.

Ukoliko se Škotska zaista i izdvoji iz Ujedinjenog Kraljevstva, to će biti strašan udarac za Englesku i monarhiju u celini. Postavlja se pitanje podele brojne podmorničke flote i armije. Tu je problem Severne Irske, koja je takođe glasala za ostanak u Evropskoj uniji. Lider Šin Fejna, političkog krila IR-e, najavio je takođe referendum o pripajanju Severne Irske Republici Irskoj mada bi to bilo mnogo teže izvesti nego u Škotskoj jer je stanovništvo duboko podeljeno između katolika, koji podržavaju prisajedinjenje sa Republikom Irskom, i protestanata i oranžista koji podržavaju Ujedinjeno Kraljevstvo.

I grad London traži referendum!

Naime, u Londonu je pobedila struja koja je za ostanak UK u Evropskoj uniji, što stvara dodatne probleme Dejvidu Kameronu. Imajući sve ovo u vidu, kako se naša vlast odnosi prema „bregzitu“? Ujedinjena Evropa puca po šavovima, ali naša politička vrhuška je zaslepljena sopstvenim ularima. Ona je zapucala na tom evropskom putu, pa ne gleda ni levo ni desno.

Ivica Dačić je izjavio da odlazak Velike Britanije nema po nas nikakve posledice i da mi čvrsto vodimo politiku „na evropskom putu“. Da, samo što to nije auto-put, već makadamski put na kome Srbija može da slomi kola.

Izvor: NSPM

POSTAVI ODGOVOR

*