Словачка је против државе Косово и косовске војске

0

Он је истакао и да Словачка снажно подржава политику војне неутралности и политику коју води председник Србије Александар Вучић.

Политика Словачке је политика доследног пријатељства према Србији, рекао је министар одбране Александар Вулин који је данас разговарао са министром одбране Словачке Петером Гајдошем, који први пут борави у званичној посети нашој земљи.

– Влада Словачке Републике још једном је потврдила да ће сачувати своју принципијелну позицију када је у питању непризнавање лажне државе Косово и да Словачка никада неће признати Косово. Такође, Словачка је подржала позицију Србије када је у питању постојање војске Косова и сложила се да никаква војска Косова не може да постоји, као и да ништа што је у супротности са Резолуцијом 1244 не може да се имплементира на простору Косова и Метохије – нагласио је Вулин, саопштило је Министарство одбране.

Он је истакао и да Словачка снажно подржава политику војне неутралности и политику коју води председник Србије Александар Вучић.

Министри су, поред осталог, разговарали о сарадњи у области одбране, политичко-безбедносној ситуацији у региону, као и о заједничком учешћу у мултинационалним операцијама у свету.

Како је министар Вулин истакао, политика Словачке је политика доследног пријатељства према Србији.

– Словачка ће наставити да у сваком међународном форуму подржава позицију Србије и, где год постоји могућност да Словачка говори, заступа ставове Србије. Захвалан сам на таквој позицији, а посебно као Министарство одбране, што ћемо наставити своју сарадњу и што нам наша политика војне неутралности омогућава да сарађујемо и са Истоком и са Западом, увек водећи рачуна о интересима Србије – навео је Вулин.

Министар одбране Словачке задовољан је данашњим разговорима са српским колегом.

– Разговарали смо о нашој узајамној, садашњој и будућој сарадњи. Заједно градимо мир и сагласни смо да против тероризма, екстремизма и илегалне миграције морамо да се боримо заједно. Само заједничким снагама и напорима можемо постићи мир. Пример тога је наше учешће у мисији на Кипру, где не само да уживамо у миру и демократији већ супротно, заједно их градимо, обезбеђујемо и ширимо у свету – рекао је Гајдош.

Према његовим речима, учиниће се све да би у заједничкој мисији на Кипру наставили и даље да радимо.

– Желимо заједничку сарадњу у оквиру обуке, образовања, здравства и модернизације, као и да се што пре прошири и војно-војна и цивилно-војна сарадња, што ће бити у корист свима нама. Верујем у наставак и продубљење наше сарадње – истакао је Гајдош.

Он је рекао да се у Србији осећа као у родној земљи Словачкој и као пријатељ.

– Драго ми је што сам јуче положио венац у Крагујевцу на Гробљу словачким палим војницима у Првом светском рату. Захвалио бих српским пријатељима што се на одговоран начин понашају према споменику и чувају га од заборава. То јесте споменик словачке историје, али је и саставни део наше српско-словачке историје -рекао је министар одбране Словачке, наводи се у саопштењу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*