Словенија и Турска одбиле послушност Америци и Великој Британији

0

Министар спољних послова Словеније Kарл Ерјавец изјавио је да влади неће предложити примену дипломатских мера солидарности са Великом Британијом.

Влада би сутра требало да расправља о случају напада нервним отровом на бившег руског агента Сергеја Скрипаља у енглеском граду Солзбури.

Хина подсећа да је Словенија једна од осам чланица Европске уније које се нису одлучиле за дипломатске мере којима би изразиле солидарност са Лондоном.

„За сада мислим да је најпре потребно рашчистити што се у Солзбурију догодило, реч је о врло нејасном и бизарном случају“, казао је Ерјавец новинарима пред редовни састанак коалиције која одређује дневни ред за редовну седницу владе.

Подсећа се да је Ерјавец већ почетком ове недеље казао да Словенија за сада не размишља о дипломатским санкцијама, односно симболичном отказивању гостопримства једном руском дипломати из амбасаде Русије у Љубљани, као и да међународна истрага тек треба да утврди шта се догодило у Солзбурију.

Наводи се да је Ерјавец данас новинарима рекао да он лично не види разлог за такав потез и да га неће предложити, али да ће о томе бити вођена расправа, па треба да се види шта ће након ње бити закључено.

ЕРДОГАН ПОБЕСНЕО: „Нећемо протеривати руске дипломате само зато што су то рекли Британци и Брисел!“

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да Турска неће протерати руске дипломате на основу “једне тврдње”.

Kако је пренео АП писање турског дневника “Хуријет”, Ердоган је рекао новинарима да само зато што су поједине земље предузеле кораке на основу тврдње, “ми не морамо да предузмемо исти корак”.

Турска влада је претходно саопштила да не планира да следи политику НАТО и ЕУ савезника у протеривању руских дипломата.

Више од 25 земаља, међу којима су САД и многе чланице ЕУ, као и НАТО, најавиле су да ће протерати укупно више од 150 руских дипломата у знак солидарности са Великом Британијом због напада нервним агенсом на бившег руског шпијуна у Енглеској, за шта Лондон оптужује Москву.

Русија енергично негира такве тврдње.

Турска има блиске односе са Русијом, док су њени односи са западним земљама назадовали, навела је америчка новинска агенција.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*