Смрт пијачног продавца на Видиковцу: Саслушан комунални полицајац, трговци се жале на рекетирање!

0

Саслушан Г. Б., којег Љиљана Маринковић терети да је одговоран за смрт мужа Владана Маринковића. Комуналац га и ударио раменом, против њега постоји барем седам, осам пријава за бахато понашање – каже један од трговаца

Преминуо продавац на пијаци

ПО налогу Вишег јавног тужилаштва у Београду у четвртак је у полицији саслушан комунални полицајац Г. Б., којег Љиљана Маринковић терети да је одговоран за смрт мужа Владана Маринковића, трговца лубеницама, који је у среду преминуо на Видиковачкој пијаци у Београду.

Он је, засад, саслушан само у својству грађанина, на околности које су се у среду догодиле на Видиковачкој пијаци, наводе из МУП Србије.

– Комунални полицајац тврди да није прешао границе својих овлашћења, него да је све радио по закону – кажу из МУП-а.

Како „Новости“ сазнају, ВЈТ је полицији наложило да саслуша и колегу Г. Б., који је био са њим у патроли, али и Љиљану Маринковић, супругу преминулог. Резултати обдукције, по окончању биће прослеђени ВЈТ.

Иначе, Владан Маринковић биће сахрањен у петак у родном Шапцу. Његова смрт узбуркала је јавност, посебно трговце на пијаци, који, како наводе, свакодневно како кажу, преживљавају тортуру „комуналаца“. Са породицом преминулог, ни у четвртак нико од челника Комуналне полиције није контактирао.

На Видиковачкој пијаци, на месту где је Владан издахнуо, продавци, али и његове сталне муштерије палили су свеће. Трговци, који су били и сведоци несрећног догађаја, изнели су сву Владанову робу како би је продали и новац дали породици. Чак су, у знак протеста, и тезгу са бостаном наместили како је и у среду стајала.

Владан Маринковић (55) умро од последица инфаркта

– Хтели су да му наплате казну само зато што је палета са лубеницама била 20 центиметара ван пијачног простора – прича један од продаваца Миле Р. – Њему, човеку који редовно плаћа пијачнину! А за то време камиони пуни бостана, стајали су доле ниже на улици и из њих су нелегално продавали. Али, они су им давали мито сваког дана, а Владо то није хтео. Био је поштен и зато је и страдао.

Трговци на пијаци тврде да се баш из тог разлога што није желео да плаћа рекет, комунални полицајац П. Б. окомио на Маринковиће.

– Правио би им проблем и када би три саксије са цвећем закачили на ограду – говори Миле. – Дневно су му писали и по пет казни. Иста ситуација је и са свима нама. Траже ситницу како би писали пријаве, а пошто не желимо да им дајемо новац на руке, плаћамо им ручкове у оближњем ресторану. Сви преживљавамо исту тортуру, само имамо јаче срце него Владо.

ИНТЕРНА ИСТРАГА
ИЗ Комуналне полиције наводе да они спроводе интерну истрагу у вези са инцидентом који се догодио на Видиковачкој пијаци и да ће изаћи у јавност након тога. Да подсетимо, у саопштењу које је Комунална полиција издала у среду, навели су да полицајци нису прекорачили мере из своје надлежности.
У четвртак на Видиковачкој пијаци комуналне полиције није било.

– Још не могу да верујем шта се догодило и да Владе нема – наводи Ненад В. – Такво понашање не може ни да се опише. Комуналац га је чак и ударио раменом како би му показао своју снагу. Хтео је да му напише казну, претио да ће му одузети сву робу. Рекао му је: „Ја радим свој посао, ја сам овде власт!“ Сви знају ко је он, и против тог полицајца постоји барем седам, осам пријава за бахато понашање. Не могу да им опростим ни то што, кад је Владо пао, нису пришли да помогну. Само су се удаљили.

Да подсетимо, Владан Маринковић преминуо је у среду око 13 часова на Видиковачкој пијаци.

ПРВО САХРАНА ПА ТУЖБА

ПОРОДИЦА Маринковић наводи да их нико од надлежних или из Комуналне полиције у четвртак није позвао да им бар саучешће изјави.

– Нико нас није позвао – наводи Милош Маринковић, син преминулог трговца. – Мајка и сестра су под седативима, још не можемо да верујемо шта нас је снашло. Желим само прво да сахраним оца, а онда ћемо видети шта даље, какве ћемо кораке предузети, хоћемо ли тужити Град.

Колеге преминулог Владана на Видиковачкој пијаци Фото П. Милошевић

И ОМБУДСМАН ИСПИТУЈЕ СЛУЧАЈ

ЗАШТИТНИЦА грађана Београда Катарина Жежељ покренула је поступак како би се утврдило да ли је комунална полиција прекорачила мере из своје надлежности због смрти продавца на пијаци. Она је навела да је за суботу заказала састанак код начелника Комуналне полиције Београда Николе Ристића, а да ће резултате контроле јавности доставити у току следеће недеље.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*