SNP-Izbor je naš: Valentin Incko svojom izjavom destabilizuje region

0

Inckova izjava da bi zbog proslave Devetog januara neki se mogli dosjetiti i početi slaviti 10. april, dan kada je osnovana Nezavisna država Hrvatska, destabilizuje čitav region i razotkriva njegove želje i odnos prema Republici Srpskoj. On, zapravo, tom izjavom priželjkuje i podstiče „povampirenje“ NDH, a znajući na kojoj se teritoriji ta ustaška država prostirala, i uništenje Republike Srpske.

Republika Srpska je nastala 9. januara 1992. godine i bila je učesnik u pregovorima u Dejtonu, na način da ju je zastupao predsjednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević, i to odlukom Narodne skupštine Republike Srpske.

Međunarodnim ugovorom 1995. pravni suverenitet koji je do tada Srpska imala samo je međunarodno verifikovan. Dejtonska BiH (konfederacija) je nastala međunarodnim ugovorom, tako što su Federacija BiH i Republika Srpska prenijele dio svojih prava i obaveza na zajedničke institucije BiH, a suverenitet, kao najviše pravo, ostalo je u FBiH i RS. Dakle, BiH entitet Republika Srpska ima pravni kontinuitet sa Srpskom Republikom nastalom 9.januara 1992. godine.

Navedene činjenice negiraju želju Valentina Incka da se  nastanak RS veže za datum 21.11.1995, kada je nastao Dejtonski sporazum, i da se Dejtonska BiH stavi iznad Federacije BiH  i Republike Srpske. Suština je obrnuta. Entiteti, Federacija BiH i Republika Srpska, suštinski odlučuju o sastavu zajedničkih institucija BiH i aminuju njihove odluke.

POSTAVI ODGOVOR

*