Шпанија одобрила нацрт декларације за самит у Софији, потписују га само земље-чланице

0

Амбасадори свих 28 чланица ЕУ, укључујући и Шпанију, одобрили су нацрт Декларације која би требало да буде приваћена на самиту ЕУ-Западни Балкан у Софији, сазнаје Танјуг у Бриселу. Шпански „Паис“ раније је објавио да је Шпанија блокирала резолуцију.

„Нацрт Декларације је одобрио и амбасадор Шпаније при ЕУ. На самим земљама-чланицама је да га прихвате“, рекла је Танјугу портпаролка сталног представништва Бугарске при ЕУ Геновева Червенакова.

Шпански Паис раније објавио, позивајући се на неименоване изворе, да је Шпанија ставила вето на тај документ, јер, како су навели, премијер Маријано Рахој не жели да његов потпис буде на декларацији заједно са потписом представника Косова, које Шпанија не признаје.

Червенакова, међутим, демантује ту информацију и додаје: „Амбасадори су одобрили нацрт Декларације. Текст је сада послат земљама Западног Балкна на консултације“, речено је Танјугу у буграском председавању ЕУ.

Стални представници свих 28 земља чланица ЕУ нацрт декларације су одобрили на састанку одржаном прошлог четвртка у Бриселу.

У дипломатским изворима у Бриселу наводе да се, због противљења шпанског премијера Маријана Рахоја да се његов потпис нађе на Декларацији заједно са потписом представника Косова, чију независност Шпанија не признаје, дошло до компромисног решења да Декларација буде усвојена само од стране 28 земља чланица, а не у формату 28+6 партнера са Западног Балкна.

Дипломатски извори Танјуга у Бриселу такође су потврдили да је текст нацрта декларације прослеђен земљама са Западног Балкна „на увид“.

Према увиду Танјуга, у нацрту софијске Декларације не помињу се „државе“ Западног Балкана, већ се говори о „партнерима“, што се види као још један корак у циљу компромиса са земљама ЕУ које не подржавају независност Косова.

Први део Декларације односи се на подршку европској перспективи региона, док се анекс политичког дела текста односи на повезаност како региона међусобно, тако и Западног Балкана са ЕУ.

„Постоје три дела анекса – први који се односи на владавину права, други на безбедност, миграције и борбу против тероризма и трећи, најбитнији за грађане Западног Балкна, говори о инфраструктурној, енергетској и дигиталној повезаности“, изјавила је министарка Бугарске за председавање Саветом ЕУ, Љиљана Павлова.

Дипломатски извори у Бриселу кажу да још није извесно да ли ће премијер Шпаније Маријано Рахој присуствовати самом самиту ЕУ-Западни Балкан.

Незваничне информације говоре о томе да је Рахој своје учешће на самиту условио потпуном скрајношћу представника Косова, коме на самиту, према ставу Шпаније, не би требало да буде дозвољено да узме реч нити да седи за истим столом са осталим лидерима ЕУ и Западног Балкана.

РТС

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*