Шпанска влада заседа, Kаталонија остаје без аутономије?

0

Шпанска влада почела је седницу поводом кризе у Kаталонији док се припрема да укине аутономију сепаратистичкој влади тог региона.

Циљ седнице је да се донесе одлука о томе која ће конкретна овлашћења бити одузета Kаталонији која тренутно ужива широку аутономију, укључујући контролу над здравством и образовањем, али и другим областима, пренео је АФП.

Шпански премијер Маријано Рахој, који је добио подршку водећих опозиционих странака у Шпанији, одбио је у петак да потврди да ли споразум са опозиционим социјалистима укључује планове за одржавање регионалних избора у Kаталонији у јануару, као што је раније најавио њихов представник, са циљем повратка легалитета и обнове нормалног функционисања институција.

Ово је први пут да се централна влада Шпаније у Мадриду позива на члан 155 Устав како би расформирала регионалну владу и сазвала нове изборе.

Према члану 155, уколико регионална влада прекрши своје уставне обавезе или „поступа на начин који озбиљно угрожава општи интерес Шпаније“, званични Мадрид може да „предузме неопходне мере да је силом натера на сарадњу или да заштити поменути општи интерес“.

Члан 155 само је једна од неколико опција које шпански премијер Маријано Рахој има у циљу заустављања каталонских сепаратиста.

Влада би, такође, могла да уведе ванредно стање и уведе забрану кретања и окупљања у Kаталонијиа према другим законима из 2015, могао би да прогласи и кризу националне безбедности и затражи овлашћења попут доношења закона декретом.

Шпански краљ Фелипе ВИ поручио је јуче да Kаталонија „јесте и биће битан део“ Шпаније, истакавши да сви Шпанци морају да поштују закон и једни друге.

Енергично се успротививши тежњама Kаталоније ка независности, краљ је синоћ у говору на свечаној додели награде „Принцеза од Астурије“ у граду Овиједу рекао да сви морају да поштују Устав и начела парламентарне демократије, преноси АП.

„Kаталонија јесте и биће битан део Шпаније“, нагласио је краљ Фелипе ВИ, а његове речи испраћене су овацијама.

У неуобичајено емотивном говору, краљ је рекао да се његова земља суочава са „неприхватљивим покушајем отцепљења“ Kаталоније, преноси АФП.

Након што је Kаталонија 1. октобра одржала забрањени референдум о независности, Фелипе је оштро осудио тај потез као незаконит и подржао је националну владу.

Уставни суд Шпаније саопштио је да је недавни референдум о отцепљењу Kаталоније био незаконит, а шпански парламент је одбацио покушаје каталонске владе да се та покрајина одвоји од Шпаније.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*