Шпански премијер неће на самит због Тачија?

1

Присуство премијера Шпаније Маријана Рахоја на самиту ЕУ и Западни Балкан, који ће бити одржан 17. маја у Софији, и даље је неизвесно и то због Kосова.

Шпанија не одступа од става да за Kосово не постоје услови за даље кораке у приближавању ЕУ.

Чврста позиција Шпаније када је у питању могућност интеграција Kосова у ЕУ, наглашена иначе и приликом консултациија о новој Стратегији за проширење ЕУ на Западни Балкан, и даље је непромењена, наводе извори Тањуга у Бриселу.

Шпански дипломатски извори чак најављују да је готово извесно да премијер Шпаније неће присуствовати самиту ЕУ и Западног Балкана, који ће средином маја бити одржан у Софији, управо због присуства Kосова.

Из буграског председавања ЕУ кажу да ипак очекују да се у Софији 17. маја састану лидери свих 28 земља чланица ЕУ и 6 земаља са Западног Балкана.

„Радимо заједно са нашим пријатељима и партнерима из ЕУ како бисмо осигурали да самит у Софији буде успешан и пошаље важну једниствену поруку ЕУ, а то је посвећеност Уније европској будућности Западног Балкана“, наводи се у изворима из бугарског председавања.

Бугарска, као земља која тренутно председава ЕУ и домаћин је самита ЕУ Западни Балкана, поручује да самит 17. маја у Софији неће бити посвећен само проширењу већ и напретку региона у области повезаности – транспортне и дигиталне, али и оне не нивоу контаката међу људима.

„Порука са самита у Софији ће бити о посвећености ЕУ европској перспективи земаља Западног Балкна. То неће бити самит проширења, јер се проширење одвија у свом устаљеном оквиру“, наводи се у бугарским дипломатским изворима.

У Европском савету су већ најавили да ће се током предстојећег самита лидера ЕУ који се састају 22. и 23. марта у Бриселу „усвојити и закључке о Западном Балкану пред наступајући самит у Софији“.

Извори Тањуга блиски Европском савету наводе да ће у питању бити кратак осврт, од тек пар реченица, који се односи на недавно усвојену Стратегију Европске комисије о Западном Балкану и на суштину предстојећег самита ЕУ – Западни Балкан у Софији.

И док ће, како се очекује, овога пута ЕУ лидери само поновити своју преданост европској перспективи Западног Балкана, конкретније закључке највишег тела ЕУ, Европског Савета, о проширењу и Западном Балкану треба очекивати на јунском самиту, пошто се 17. априла усвоје извештаји о напретку земља у процесу проширења и у мају одржи самит ЕУ Западни Балкана у Софији.

Шпански дневник „Паис“ раније током дана је пренео да Рахој размишља да не оде на самит ЕУ-Балкан, јер не жели да се фотографише са косовским председником Хашимом Тачијем.

Шпански дневник наводи да ће се председник Европског савета Доналд Туск састати са Рахојем и покушати да га убеди да присуствује самиту.

Туск ће, како наводи „Паис“, на састанку са Рахојем инсистирати на важности одржавања веза са балканским земљама.

„Паис“ наводи да напетости између званичног Мадрида и покрета за независност Kаталоније, који је у више прилика користио „косовску доктрину“, како је овај лист назива, као оправдање за раскид са шпанским легалним системом, одбијају Рахоја од учешћа на том састанку у Софији.

Наводи се да Шпанија истиче да није донела коначну одлуку поводом премијеровог учешћа на самиту.

Иначе, Шпанија је једна од пет земаља ЕУ које нису признале Kосово. Поред њих то нису учиниле ни Словачка, Kипар, Грчка и Румунија.

 

Мондо

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*