ШПАНСКИ СУДИЈА ИЗ ХАГА: Нема доказа да је Караџић злочинац!

0

Судија Хосе Рикардо де Прада тврди да је председник РС Радован Караџић осуђен без конкретног доказа, односно да је пресуда донета на ‘основу субјективног утиска’!?

Шпански судија Хосе Рикардо де Прада, члан Жалбеног већа Хашког суда, гласао је против одлуке да се бивши председник Републике Српске Радован Караџић осуди на доживотну робију. Де Прада је ‘изузео’ своје мишљење и у писаном образложењу навео да нема чврстих доказа да је Караџић одговоран за ратне злочине!

Овај судија је на 19 густо куцаних страница објаснио да одлука Жалбеног већа представља ‘поједностављену анализу која не задовољава стандард разумности који одговара професионалним судијама’. Према његовим речима, судије су одлучивале на основу личних процена које нису биле поткрепљене истинитим аргументима!

Шпански судија оцењује да судије имају обавезу да оправдају зашто конкретан могући алтернативни закључак може изазвати разумну сумњу, што у овом случају није учињено.

„По мом мишљењу, ово представља поједностављену анализу доказа који не задовољавају стандард разумности који одговара професионалним судијама, а које имају обавезу да оправдају зашто конкретан могући алтернативни закључак може изазвати разумну сумњу. Ова аргументација процене доказа је очигледно недовољна и не задовољава захтевани стандард разумности. Претресно веће није изразило мишљење поткрепљено истинитим аргументима, већ пуким субјективним проценама“, наводи Де Прада. Он додаје и да казна у било ком трајању не може изгубити своју људскост, што се дешава са доживотном.

„Првостепена пресуда од 40 година представља дуготрајну казну ако се упореди са продужетком људског живота. Казна у било ком облику не сме изгубити своју људскост и то је оно што одређује разлику између законски цивилизованог одговора и племенске освете“, написао је Де Прада.

Коментаришући ове наводе, адвокат Тома Фила каже да шпански судија у свом мишљењу наводи да сваком треба пружити неку наду.

– Он се ослања на хришћанско мишљење да човеку не можете ускратити наду, а доживотна казна затвора то дефинитивно ускраћује. Иначе, хашка пресуда Караџићу је срамотна зато што нису нашли никакве нове доказе, а повећали су му казну – наглашава Фила.

Бранко Ракић, професор Правног факултета, верује да пресуда Караџићу има за циљ да ‘опере руке’ западним моћницима.

– Страни фактори су потпиривали сукобе у бившој СФРЈ и хтели су да елиминишу Републику Српску. У хашким пресудама нема много права и излишно је дискутовати о њима са правне тачке гледишта. Трибунал је политичка институција која одлучује по политичком налогу и захтеву. Да је по праву, правди и истини, Караџићу и знатном броју окривљених пред Трибуналом не би се ни судило – закључује Ракић.

Рок за жалбу годину дана
Радован Караџић има право да на пресуду поднесе ванредни правни лек, односно да тражи ревизију. Како је саопштено у Хагу, рок за подношење тог захтева је годину дана од изрицања правоснажне пресуде.

Русија: Сумњиво суђење
Министарство спољних послова Русије оценило је да је суђење Радовану Караџићу показало пристрасност и политизацију Хашког трибунала за ратне злочине.
„Сажетак објављен на сајту показује озбиљне недоследности које су од самог почетка приметне на суђењу Караџићу. База доказа изазива озбиљне сумње. Хаг је одлучио да игнорише ове околности, слепо пратећи своју антисрпску агенду, чиме је још једном показао пристрасност“, нагласио је руски МСП у саопштењу.

Говори Србија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*