Шпигл: Трамп је као Нерон, морамо изградити савез против њега

Подстакнуто потезима и понашањем председника САД Доналда Трампа на самом почетку мандата, уредништво немачког недељника "Шпигл" објавило је текст о улози и изазову који чекају Немачку и о међународним превирањима која следе, оценивши да оно што Трамп говори подсећа на тиранина Нерона.

0

У тексту се наводи да се ближи ситуација када ће морати да се донесу одлуке, „па чак и ако морају бити болне“.

„Немачка мора устати против 45-ог председника САД и његове владе. То је већ довољно тешко из два разлога: зато што смо од Американаца оригинално и добили либералну демократију и зато што није јасно како ће брутални и колерични човек на другој страни реаговати на наш дипломатски притисак“, пише Шпигл, преноси Индекс.

„Чињеница да наша опозиција америчкој влади може успети само ако се предузме заједно с азијским и афричким партнерима – и, без сумње, с нашим партнерима у Европи, с Европском унијом – не чини ситуацију ништа лакшом“, оцењује лист.

Како се наводи, досад је Немачка видела своју лидерску улогу као нешто што је на све начине супротстављено другим европским земљама – било Шојблеова политика штедње или миграциона политика Меркелове, све се догађало без много координације и са знатном силом.

„Стога је донекле иронично што ће Немачка, политички и економски доминантна земља у Европи, сада морати да испуни многе од пукотина створених америчким повлачењем из старог светског поретка, оног на који се бивши немачки министар спољних послова осврнуо као на ‘Pax Americana’. У исто време, Немачка мора изградити савез против Доналда Трампа, јер се он у супротном неће формирати. Међутим, он је апсолутно нужан“, истиче немачки недељник.

Уз констатацију да је болно написати ту реченицу, Шпигл наводи да је председник САД патолошки лажљивац, расиста, да покушава да изведе пуч с врха – жели да успостави нелибералну демократију, жели да поткопа равнотежу моћи.

„Отпустио је државну тужитељку која је имала друкчије мишљење од његовог и оптужио је за издају. То је вокабулар какав је користио Нерон, цар и разарач Рима. То је начин на који тирани размишљају“, оцењује недељник.

Наводи се да Трамп и његов „потпиривач ватре“ Стивен Беон дискриминишу одређене људе декретом, али не из оних земаља у којима Трамп послује.

„Презир председника САД и његовог најважнијег саветника према науци и образовању тако је очигледан да је то готово тешко написати. Али њихов презир према климатским и еколошким политикама мора се навести, јер би у следеће четири године или осам година могао постати озбиљна претња“, наведено је у тексту.

Међу стварима које се наводе као стварни напредак за време 20. века су мултилатералност и слободна трговина: „Свет је постао толико комплексан да ниједна земља не може да реши велике проблеме сама – то је оно што смо препознали. Организације као што су УН, СТО, НАТО и ЕУ и друге – све су створене из тог разлога“.

„Ниједна од тих организација није савршена, али оне су то што имамо – и требају нам. Бенон сада жели да их избрише, а Трамп или извршава Бенонове намере или их дели“, наводи „Шпигл“.

Додаје се да све то не значи сукобљавање нити да се мора напустити сваки контакт са Америком.

„Оно што то значи, међутим, јесте да Европа мора постати снажнија и почети да планира своју економску и политичку обрану. Против опасног председника Америке“, закључује Шпигл.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*