Шпирић: Идеја издвајања Сребренице из РС није од јуче

Потпредседник СНСД-а Никола Шпирић изјавио је да издвајање Сребренице из Републике Српске није идеја од јуче.

0

Он је додао да је проблем што Бошњаци не могу да прихвате изборни пораз у Сребреници који је израз демократске воље грађана.

Шпирић је на конференцији за новинаре у Бањалуци, а поводом писма групе од 18 бошњачких и америчких интелектуалаца и јавних личности којим се од европских и светских лидера тражи изддвајање Сребренице из Републике Српске, Шпирић каже да Сребреница и Столац служе као две неуралгичне тачке у новом приступу БиХ.

„Тај захтев треба да обезбеди наклоност међународне заједнице за нови приступ за који се не зна какав ће да буде. За мене то није изненађење, али бих волео да је то јуче била тема у Председништву БиХ, када је Бакир Изетбеговић позвао ове несрећнике из Републике Српске и да их је питао да ли ће дозволити да Сребреница постане екстериторијална“, каже Шпирић, који је и посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Шпирић је нагласио да је БиХ нестабилна земља са много неуралгичних тачака и озбиљних тема, пренела је РТРС.

Иначе, како је пренео Еуроблиц, група 18 бошњачких и америчких интелектуалаца и јавних личности послала је писмо европским и светским лидерима у којем тражи издвајање Сребренице из Републике Српске.

Међу потписницима, како се наводи, скандалозног политичког памфлета су и поглавар Исламске заједнице БиХ Хусеин Кавазовић, као и његов претходник Мустафа Церић који је сада председник Светског бошњачког конгреса.

У писму се тврди да Сребреница никад није смела бити додељена у надлежност институција, које су, како се наводи „починиле геноцид“.

„Ово је довољан разлог да ниједан припадник институција које су извршиле геноцид не може бити начелник масакриране Сребренице“, истиче се у писму бошњачких интелектуалаца.

Потпредседник Владе Републике Српске Антон Касиповић рекао је да није упознат о садржају писма, али да ће влада сигурно реаговати након што га детаљно проучи.

Новоизабрани начелник Сребренице Младен Грујичић тврди да је писмо очајнички покушај изборних губитника да оспоре демократију.

„Нико не спори да су се у Сребреници догодили злочини над Бошњацима, али зашто аутори тог писама нису навели да су се у овом граду догађали и злочини над Србима“, упитао је Грујичић.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*