Spomenice u čast heroja Košara

0

Država priprema posebna odlikovanja za učesnike bitaka tokom odbrane Kosova i Metohije 1999. godine. Razmatra se proširivanje kruga odlikovanih na učesnike u svim ratnim dejstvima na KiM

KANCELARIJA ordena Predsedništva Srbije radi na pripremi procedure za dodelu državnih spomenica u čast heroja bitke na Košarama, saznaju „Novosti“. Razmatra se i mogućnost da slično priznanje dobiju svi učesnici velikih i najtežih bitaka na Kosovu i Metohiji tokom NATO agresije 1999. godine.

Spomenica za bitku na Košarama biće prvo ovakvo priznanje na najvišem nivou kojim će predsednik Republike nagraditi zaslužne građane. U središtu inicijative, iza koje stoji lično predsednik Vučić su junaci sa Košara, koji su sve donedavno bili gotovo nevidljivi u domaćoj javnosti.

– Zakon o odlikovanjima usvojen 2010. godine poznaje tri vrste priznanja – objašnjavaju u Predsedništvu. – Srbija dodeljuje šest ordena i tri medalje, i njima je prethodnih godina odlikovan veliki broj domaćih i stranih ličnosti. Spomenice do sada nisu dodeljivane, a ideja je da prvim odlikovanjima ovog ranga država zahvali herojima Košara.

Prema saznanjima „Novosti“, u Kancelariji ordena, koja priprema odgovarajući pravilnik o spomenicama, razmišlja se i o mogućnosti da se krug nagrađenih ovim priznanjem proširi i na pripadnike tadašnje Vojske Jugoslavije koji su učestvovali u ostalim bitkama, ali i svim ratnim dejstvima na Kosovu i Metohiji tokom 1999. godine.

Predsednik udruženja „Srpski ratni veterani“ Mile Milošević, pozdravlja odluku države da oda priznanje učesnicima bitke na Košarama, ali i predlaže da se slične spomenice dodele učesnicima svih sukoba od 1991. do 1999. godine.

– Veliki broj boraca otišao je sa ovog sveta bez dostojnog priznanja države – podseća Milošević. – U ratovima u Hrvatskoj i Bosni imali smo izuzetno veliki broj junaka i časnih boraca, kojima bi takođe trebalo uručiti ovu vrstu odlikovanja.

Odlikovanja su gest poštovanja, kako smatra Milošević, ali veteranima ratova potrebna je i druga vrsta satisfakcije, koja podrazumeva rešavanje njihovog pravnog statusa.

Heroji bitke na Košarama više od decenije bili su gotovo potpuno zaboravljeni i van fokusa javnosti. Međutim, istina o njihovoj hrabrosti u odbrani Srbije preživela je protok vremena. Najkrupniji korak u ispravljanju nepravde prema borcima Vojske Jugoslavije koji su poginuli i ranjeni na graničnim kamenovima Srbije napravljen je juna ove godine, podizanjem spomenika poginulom vojniku na Košarama Tiboru Cerni, u njegovoj rodnoj Debeljači.

Na najavu sistemskog odavanja počasti junacima rata na Kosmetu, Tiborova majka Kata Cerna kaže da je bilo vreme da država napravi taj korak.

– Očekivali smo ovaj čin, budući da je predsednik Vučić to javno obećao – kaže Cerna. – S punim pravom smo očekivali da se to i dogodi. Nama i drugim roditeljima to ne može vratiti decu, ali će nam to odlikovanje, kao gest države, ipak mnogo značiti.

POGINULI VOJNICI

KARAULA Košare i njena okolina poprište su najpoznatije bitke za odbranu Kosova i Metohije 1999. godine. Snage Vojske Jugoslavije, zajedno sa grupom dobrovoljaca, od 9. aprila do 10. juna suprotstavljale su se teroristima OVK, trupama albanske vojske i NATO avijaciji, koji su pokrenuli širu operaciju kopnene invazije na Kosmet. U ovoj bici poginulo je 108 boraca VJ. Bitka na Košarama deo je albanske operacije „Strela“, u okviru koje su žestoke borbe vođene na planinama Paštrik i Junik, kao i duž gotovo cele granične linije.

Novosti

POSTAVI ODGOVOR

*