Спорно 2.000 „незаконитих доктората“

0

Дипломе око 2.000 професора, доцената и асистената на приватним универзитетима доведене су у питање.

То свакако баца сенку и на дипломе студената које су оцењивали, као и на квалитет студијских програма на којима предају.

“Вечито ће ови са државних факултета сматрати да људи са приватних факултета нису у њиховом рангу знања“, каже један студент са Мегатренда.

Једна студенткиња додаје да би волела искрено да није то тако, јер “пропадају и године и новац“.

“Па то ће бити још већи проблем него што је тренутно. Kада неко ко дође са приватних факултета дођу код послодавца, увек имају предрасуде према њима, мисле да мање вреде“, додаје студент.

“Министар је дао пре 15 дана изјаву за новине, мислим да је било у Вечерњим новостима, да је 400 професора државних факултета и високих школа запослено на пет и више факултета и то значи да су примали пет и више плата. Е, да се не би сад говорило о томе, да се не би покретала одговорност они окренули ово и хоће да све приватне факултете представе као спорне, ми с тим немамо ништа“, каже Милован Станишић, председник Универзитета Сингидунум.

Из Kомисије међутим тврде да све раде по закону и да су утврдили да постоје приватни факултети који већ 20 година незаконито издају докторске дипломе.

“Па министарство просвете је у суштини требало, по одговарајућем члану, да оно врши контролу свих установа да ли су имале овлашћење да издају докторске дипломе, или нису. У претходном периоду, значи 25 година то није урађено“, наводи Мирољуб Миливојчевић из Kомисије за акредитацију.

А из Министарства просвете ТВ О2 није добила одговор. Према ранијим изјавама у медијима, министарство је затражило је мишљење Националног савета за високо образовање, као и међународних институција.

У сваком случају, званични подаци о броју доктора наука у Србији говоре да се он рапидно увећава: 2007. имали смо 206 доктора наука, пет година касније тај број порастао је за 270%. А врхунац је протекла година, када је уписан број од 2012 доктора наука.

 

 

О2

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*