Živimo u takvim vremenima kada smo svoju fizičku aktivnost stavili na poslednje mesto na žalost. Siguno je to jedna velika greška, jer neaktivnost može da ima puno štetne posledice na naše zdravlje.  Najveći deo svog vremena danas sprovodimo gledajući tv illi igrajući igrice pred kompjuterom. Čovek je iz pamtiveka bio prinuđen da bude aktivan, ponekad je trebao više kilometara da šeta po hrani i vodi, a mi još i dan danas nosimo u sebi te potencijale.

U medijama se često može čuti važnost kretanja i zaista, bavljenje sa nekom vrstom sporta može pozitivno da utiče na fizičko i psihičko zdravlje čoveka. Kretanje pokreće metabolizam i deluje stimulativno na rad svih organa u organizmu.

 

Među velikog broja sporta možete da birate

Među velikog broja sporta možete da birate Prvi oblici sporta su još pojavili u antičkoj Grčkoj, gde su ljudi prvo počeli da organizuju takmičenja.

Danas postoji više od 50 vrsta, od kojih možemo da biramo po svojoj želji i interesovanjima. Postoje neke, sa kojima možemo sami da se bavimo. Na primer, tako je recimo trčanje. Druga prednost trčanja je da to možete skoro bilo gde i bilo kada da trčate.

S druge strane, drugi sportovi podrazumevaju učešće drugih ljudih, kao što je to tako na primer u fubdalu, košarci, itd. Sa ovima možemo da zadovoljimo svoje psihološke potrebe, na primer potrebe za pripadanjem drugima.

Postoje oblici sporta za koje ne bismo odmah rekli da jesu. Tako je recimo šah. U šahu akcenat je na razmišljanju i na taktici, a ne na samoj fizičkoj aktivnosti. Isti je i slučaj i sa e-sportovima, koji su danas već priznati oblici.

Svejedno je šta biramo, bitno je da budemo što aktivniji i da integrišemo kretanje u naš svakodnevni život. Umesto gledanja televizora i sedenja pred kompjuterom, mnogo je pametnije otići da prošetate malo ili bolje da pozovite svog drugara na jednu utakmicu fudbala.

 

 

Sport pozitivno utiče i na mentalno zdravlje čoveka

Sport pozitivno utiče i na mentalno zdravlje čovekaKretanje ima pozitvnu ulogu na telo i na dušu čoveka. Dokazano je da fizička aktivnost izaziva dobro raspoloženje kod ljudi. Sigurno ste već primetili da se mnogo bolje osećate posle trčanja ili igranja neke utakmice. Sigurno vam je poznato kako lepo možete da spavate ako ste taj dan baš bili u fitness centru.

S druge strane, ako se bavite sa nekom vrstom sporta, verovatno ćete i biti član neke zajednice. Pripadanje grupi je veoma bitna potreba čoveka, jer od pamtiveka živimo sa drugima. Sport nam omogućuje da sklapamo priljateljstva i da budimo sa drugima kojima imamo isti cilj. Sport i svoju vaspitnu ulogu i tako da se preporčuje da i deca što ranije počnu da se bave sa njim.

Bavljenjem sa nekom sportom možemo da postavimo sebi ciljeve koje želimo postići. Postizanjem tih ciljeva povećava će se naše samopouzdanje i lakše ćemo i rešiti probleme svakodnevnog života.

Nikad ne smemo da zaboravimo da smo po prirodi biološka bića koja ima imaju potrebe za aktivnošću.  Ako nam je cilj postizanje zdravlja, moramo da prihvatimo da je našem telu potrebna određena količina kretanja. 

 

By admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *