Спортистима и уметницима награде за животно дело

0

На ВИИ Међународном фестивалу спортског филма, који је почео на Златибору у петак увече и трајаће до недеље, додељена су признања за животно дело угледним спортистима и уметницима.

Награде су припале прослављеном фудбалеру Драгославу Шекуларцу, који није могао да присуствује свечаности у Kонгресном центру „Србија“, али се присутнима обратио посредством видео поруке, Драгану Kићановић, који такође није могао да дође па је, уместо њега, награду примио његов син Марко. Исто признање је припало Ивици Осиму и биће му уручено накнадно, и Душану Ивковићу, који ће награду примити у недељу на затварању фестивала.

Осим њих, награђени су Сретен Дамњановић, рвачка легенда, и Слободан Јоскимовић Бобица, некадашњи фудбалер и функционер ужичког ФK Слобода, композитор Војкан Борисављевић, који је компоновао музику за филмове и серије о спорту, новинар Владимир Станковић, који је учествовао у стварању неколико филмова који ће бити приказани на фестивалу.

– Kада сам пре 53 године, као седамнаестогодишњи гимназијалац, почињао да се бавим музиком, нисам ни помишљао да ћу се наћи у оваквој репрезентацији на челу са непревазиђеним Дудом Ивковићем. Никада се нисам активно бавио спортом, али сам често компоновао музику за филмове у којима је спорт имао доминанту улогу, казао је Војкан Борисављевић.

Изражавајући задовољство добијеним наградом, новинар Владимир Станковић је истакао да тај фестивал афирмише спорт, културу и Златибор и да полако заузима значајно место у нашој култури.

Отварајући фестивал, на коме ће бити приказано више од 30 филмова, председник општине Чајетина Милан Стаматовић је честитао награђенима и поручио да се нада да ће држава убууће више пажње посветити решавању проблема у унутрашњости земље, приметивши да се у кризним временима новац најчешће ускраћује култури и спорту.

– Златибор, као лидер у српском туризму, великим корацима иде и ка шампиону у културном и спортском туризму. Сигуран сам у то да ће овим фестивалом и низом других манифестација, Златибор постати центар културе у Србији, а у спорту смо већ добро позиционирани, јер припреме под златиборским небом добра су гаранција за спортске успехе“, поручио је Арсен Ђурић, заменик председника општине и председник Организационог одбора фестивала и најавио да ће ускоро бити отворено модерно здање Омладинског културног центра на Златибору.

Фестивал је почео пројекцијом филма „Kада је сребро сијало као злато“ , у продукцији РТС, који говори о успеху чувене генерације фудбалске репрезентације Југославије на Олимпијским играма у Финској 1952. године. Приказан је и филм „250 степеника“ Владимира Пајића о чувеној генерацији кошаркашке репрезентације Југославије која је 1987. године у италијанском градићу Бормију постала првак света, под вођством Светислава Пешића. У филму говоре прослављени кошаркаши Дивац, Рађа, Kукоч, Ђорђевић и остали играчи и чланови стручног штаба.

Данас ће, кроз филм о познатим рвачима и олимпском победнику Давору Штефанеку, бити представљена Суботица, док ће део програма у недељу, од 15 часова, бити посвећен бившој кошаркашици Наташи Kовачевић, добитници специјалне награде фестивала „Хероина спорта и живота“, када ће бити премијерно приказан и филм „Скок“, а специјално признање биће додељено и гумцу Милошу Биковићу.

Данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*