Sportistima i umetnicima nagrade za životno delo

0

Na VII Međunarodnom festivalu sportskog filma, koji je počeo na Zlatiboru u petak uveče i trajaće do nedelje, dodeljena su priznanja za životno delo uglednim sportistima i umetnicima.

Nagrade su pripale proslavljenom fudbaleru Dragoslavu Šekularcu, koji nije mogao da prisustvuje svečanosti u Kongresnom centru „Srbija“, ali se prisutnima obratio posredstvom video poruke, Draganu Kićanović, koji takođe nije mogao da dođe pa je, umesto njega, nagradu primio njegov sin Marko. Isto priznanje je pripalo Ivici Osimu i biće mu uručeno naknadno, i Dušanu Ivkoviću, koji će nagradu primiti u nedelju na zatvaranju festivala.

Osim njih, nagrađeni su Sreten Damnjanović, rvačka legenda, i Slobodan Joskimović Bobica, nekadašnji fudbaler i funkcioner užičkog FK Sloboda, kompozitor Vojkan Borisavljević, koji je komponovao muziku za filmove i serije o sportu, novinar Vladimir Stanković, koji je učestvovao u stvaranju nekoliko filmova koji će biti prikazani na festivalu.

– Kada sam pre 53 godine, kao sedamnaestogodišnji gimnazijalac, počinjao da se bavim muzikom, nisam ni pomišljao da ću se naći u ovakvoj reprezentaciji na čelu sa neprevaziđenim Dudom Ivkovićem. Nikada se nisam aktivno bavio sportom, ali sam često komponovao muziku za filmove u kojima je sport imao dominantu ulogu, kazao je Vojkan Borisavljević.

Izražavajući zadovoljstvo dobijenim nagradom, novinar Vladimir Stanković je istakao da taj festival afirmiše sport, kulturu i Zlatibor i da polako zauzima značajno mesto u našoj kulturi.

Otvarajući festival, na kome će biti prikazano više od 30 filmova, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović je čestitao nagrađenima i poručio da se nada da će država ubuuće više pažnje posvetiti rešavanju problema u unutrašnjosti zemlje, primetivši da se u kriznim vremenima novac najčešće uskraćuje kulturi i sportu.

– Zlatibor, kao lider u srpskom turizmu, velikim koracima ide i ka šampionu u kulturnom i sportskom turizmu. Siguran sam u to da će ovim festivalom i nizom drugih manifestacija, Zlatibor postati centar kulture u Srbiji, a u sportu smo već dobro pozicionirani, jer pripreme pod zlatiborskim nebom dobra su garancija za sportske uspehe“, poručio je Arsen Đurić, zamenik predsednika opštine i predsednik Organizacionog odbora festivala i najavio da će uskoro biti otvoreno moderno zdanje Omladinskog kulturnog centra na Zlatiboru.

Festival je počeo projekcijom filma „Kada je srebro sijalo kao zlato“ , u produkciji RTS, koji govori o uspehu čuvene generacije fudbalske reprezentacije Jugoslavije na Olimpijskim igrama u Finskoj 1952. godine. Prikazan je i film „250 stepenika“ Vladimira Pajića o čuvenoj generaciji košarkaške reprezentacije Jugoslavije koja je 1987. godine u italijanskom gradiću Bormiju postala prvak sveta, pod vođstvom Svetislava Pešića. U filmu govore proslavljeni košarkaši Divac, Rađa, Kukoč, Đorđević i ostali igrači i članovi stručnog štaba.

Danas će, kroz film o poznatim rvačima i olimpskom pobedniku Davoru Štefaneku, biti predstavljena Subotica, dok će deo programa u nedelju, od 15 časova, biti posvećen bivšoj košarkašici Nataši Kovačević, dobitnici specijalne nagrade festivala „Heroina sporta i života“, kada će biti premijerno prikazan i film „Skok“, a specijalno priznanje biće dodeljeno i gumcu Milošu Bikoviću.

Danas

POSTAVI ODGOVOR

*