SPREMA SE HAOS NA BALKANU: Dogovor Putina i Erdogana opasan i po Srbiju!

0

Amerika će izazvati haos na Balkanu zbog novog saveza ruskog predsednika Vladimira Putina i turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana, upozoravaju ruski mediji.

Oni tvrde da SAD neće dozvoliti nastavak radova na gasovodu „Turski tok“, kojim bi ruski gas dolazio do evropskih zemlja, pa neće prezati čak ni od izazivanja nereda u državama na njegovoj trasi, a to su Grčka, Makedonija i Srbija.

Ruski mediji pišu da je Vašington odahnuo nakon što je Turska oborila ruski „suhoj“ nad Sirijom i Putin prekinuo sve veze s Ankarom. Međutim, pomirenje dve zemlje i dogovor o nastavku projekta „Turski tok“ predstavljaju novu opasnost po ceo Balkan.

Vašington gura svoje projekte
Balkan može živeti u miru samo ako Beograd, Atina i Skoplje odustanu od partnerstva s Moskvom i u potpunosti se okrenu Vašingtonu

– Amerika odavno gura projekat „Transjadranskog gasovoda“ (TAP), kojim u Evropu treba da stigne azerbejdžanski gas. Iako Vašington u tome nema udela, već je u pitanju zajednički projekat kompanija iz Britanije, Azerbejdžana, Italije, Belgije, Španije i Švajcarske, SAD žele da proguraju taj gasovod kako bi izolovale Rusiju. To ostavlja prostora i da Amerika prodaje Evropi svoj tečni gas, što je već počela da radi – navode ruski mediji.

Oni podsećaju da je Vašington izazvao haos na Balkanu prošle godine kako bi zaustavio projekat „Turski tok“, te da to može da se očekuje i sada.

– Čim su u aprilu 2015. „Gasprom“ i Turska potpisali sporazum o projektu i izjavili da će gasovod biti operativan krajem 2016, to je administraciji Baraka Obame bio znak da mora da deluje. Istog dana počeli su neviđeni pritisci na prezaduženu Grčku, a makedonska opozicija volšebno je dobila transkripte čak 20.000 prisluškivanih državnih razgovora, što je izazvalo velike proteste i nerede – podsećaju ruski mediji.

Umalo rat u Makedoniji
Amerikanci se tu nisu zaustavili, već su umalo izazvali i rat u Makedoniji. To se protumačilo kao upozorenje Beogradu, koji je tada kao i Skoplje bio zainteresovan za ruski gas, da Srbiju čeka ista sudbina.

Amerika odavno gura projekat „Transjadranskog gasovoda“ (TAP), kojim u Evropu treba da stigne azerbejdžanski gas

– Albanski teroristi s Kosova 9. maja izveli su krvavi napad u Kumanovu, koji umalo nije prerastao u građanski rat. Bilo je jasno da su to izvele SAD. Obama je prethodno u Skoplje poslao novog ambasadora Džesija Bejlija, a za uslugu kosovskih Albanaca nije trebalo ni da moli, jer se podrazumeva da je Priština američki dužnik. Taj konflikt lako je mogao da se prelije na region i bio je svojevrsna pretnja svim zemljama Balkana, koja se isplatila. Nakon toga Grčka je ušla u projekt TAP, a očekuje se da nova makedonska vlada to isto uradi – objašnjava moskovska štampa.

Konflikt na Balkanu neminovan
Mediji zato smatraju da će Bela kuća i ovog puta učiniti sve šta treba samo da bi smanjila ruski uticaj u Srbiji, Mekedoniji i Grčkoj.

– Balkan može živeti u miru samo ako Beograd odustane od partnerstva s Moskvom i u potpunosti se okrene Vašingtonu. Mir će biti i ako Grčka odbije pobude Moskve i zalupi vrata kraku rusko-turskog gasovoda. Jednako tako je dovoljno da vlasti nestabilne Makedonije posete američku ambasadu i zakunu se na večnu vernost Vašingtonu – zaključuju ruski mediji.

Od konflikta na Balkanu zbog saveza Putina i Erdogana strahuje i srpski spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić. On za Informer ističe da se promena odnosa između Rusije i Turske mora odraziti na naše prostore.

– Ovo je prilika da i Rusija i Turska prošire svoj uticaj na Balkan, što im je odavno neskrivena želja. Međutim, širenje njihovog uticaja sigurno će pokušati da spreči Amerika, pa je stoga konflikt neminovan – smatra Jakšić.

Informer

POSTAVI ODGOVOR

*