Срби траже помоћ Трампа!

0

Удружење Срба радника и инвалида рада избеглих и протераних из Хрватске, које окупља око 30.000 чланова у БиХ, упутило је писмо Доналду Трампу, председнику САД.

У писму, уз сву пратећу документацију са бројкама протераних Срба и таксативно наведеним примерима како је Хрватска опљачкала милијарде евра Србима по разним основама, траже помоћ од Трампа и америчке администрације како би коначно, после две деценије, наплатили од Хрватске штету.

У писму, које је у поседу “Новости”, председника Трампа упознају са чињеницом да је укупна штета од Хрватске према протераним Србима преко 2,1 милијарду евра.

– Обраћамо вам се као председнику САД, као особи која се снажно и беспоговорно залаже за заштиту стечених и елементарних људских права и као човеку који има државничко знање и искуство да помогне да се предметни проблеми актуелизују као еклатантан пример тешког кршења принципа правде и законитости у толикој мери да веома бројну популацију практички трајно учине обесправљеном, пониженом, односно да им се реално и ефективно онемогући приступ правди и делотворност правних лекова – наводи се у писму.

Никола Пузигаћа, председник поменутог удружења, каже за “Новости” да су се одлучили на овај потез, јер су у Трампу препознали човека који цени рад и радничка права и да је право време да најјача сила света, уколико буде воље, коначно присили Хрватску да обештети протеране Србе.

– Хрватска је градила државу на новцу који су отели Србима. Погазили су сва позната људска права на која се позивају светски политичари, а Хрватска наставља да гази по правима протераних Срба и сада две деценије након историјске пљачке српског народа у овој држави. Хрватска упорно угнорише све могуће захтеве Срба за повраћај, како имовине, тако и за исплату зарађеног новца по основу пензија, које су Срби зарадили у Хрватској. Њихово правосуђе је светски пример како се може озаконити пљачка бивших грађана – истиче Пузигаћа.

Он наводи да, између осталих дуговања, на име предратних пензионера који су живели и радили у Хрватској, а касније су протерани, Хрватска дугује 190 милиона евра.

– Спремни смо да понудимо и америчкој администрацији да реши наше прблеме на начин, ако могу, да они исплате дуговања Хрватске према нама, а да онда од Хрватске наплате тај новац. САД је најјача сила и уколико желе да помогну, они то и могу. Хрватска се већ годинама бахати, и само додатно омаловажава Србе, на све наше покушаје да остваримо своја права. Надамо се да ће наше писмо доћи у руке председника Трампа или његове администрације. Ово би била велика победа за све обесправљене Србе који су живели и радили у Хрватској – истиче Пузигаћа.

ОБУСТАВА

ПРЕМА подацима поменутог удружења, за 15.000 предратних пензионера у Хрватској, пре свих Срба, Хрватска је почетком рата, тачније у септембру 1991. године, обуставила исплату пензија на период који је трајао 70 месеци и тај новац никада није, након завршетка рата, исплаћен.

СПРЕМНИ НА ПУТ У ВАШИНГТОН

ПУЗИГАЋА каже да очекује одговор нове америчке администрације и додаје да су у писму предложили и да дођу у Вашингтон на састанак са Трамповим сарадницима, како би им указали на борбу за елементарна људска права, која је Хрватска погазила.

 

 

 

Вечерње новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*