Србија сад у Бриселу извлачи адут, Приштина нека види шта ће

0

Први пут када је Београд применио неки вид политичког притиска најавом да ће сâм формирати ЗСО, то је дало резултат, а Брисел је напокон почео да врши притисак на Приштину да испуни своју обавезу. Поново је све у ћорсокаку.

Приштина на све начине покушава да избегне формирање Заједнице српских општина која је договорена у Бриселском споразуму, па није ни чудо што председник Србије Александар Вучић не очекује да ће косовски Албанци 4. августа у Бриселу представити свој нацрт статута ЗСО, већ је најавио да ће Београд изаћи са својим предлогом за формирање ЗСО.

Политиколог Драгомир Анђелковић ову најаву тумачи као разумну јер је, како каже, Београд одавно увидео да Приштина не жели да реализује свој део споразума, односно, да их западни центри моћи не притискају.

„Када је то увидела, Србија је у једном моменту одлучила да сама формира ЗСО. Од тога се одустало у договору са Бриселом, уз услов да се Приштини дâ рок до почетка августа да заједно са Србима са Косова и Метохије разради статут заједнице ЗСО. Значи, тај притисак који је Србија пре неког времена применила, први пут је дао неки резултат, јер је Брисел почео да притиска Приштину“, оцењује наш саговорник.

Анђелковић каже да Брисел иде логиком да ако се неко не буни, онда они неће ни притискати другу страну.

„Србија се до сада није бунила, јер је стално била у замци преговора са ЕУ и ради отварања нових поглавља избегавали смо конфронтацију. Када смо ушли у ту конфронтацију пре неког времена, показало се да је Приштина први пут почела нешто да ради. Мислим да је сада време да поновимо ту стратегију, да пошто Приштина симулира, Србија треба да изађе пред Брисел са својим предлогом статута и да буде спремна да имплементира то и без Приштине, ако она не буде урадила свој део посла“, додаје наш саговорник.

Председник Србије Вучић за лист „Политика“ је рекао да за разлику од косовских Албанаца, српски управљачки тим последња три и по месеца пише предлог статута ЗСО који ће бити представљен Бриселу.

Подсећања ради, у априлу је било пет година од потписивања Бриселског споразума, према којем је Приштина била дужна да формира ЗСО, али то није учињено.

Када су Срби са Косова и Метохије запретили да ће сами формирати ЗСО, Брисел је Приштини одредио рок од три и по месеца, односно да до 4. августа оконча рад на статуту те заједнице.

Председник Вучић је и тада рекао да не верује да ће Приштина испоштовати тај рок, али да ће Београд сачекати да, како је рекао, не би били оптужени да кршимо међународне споразуме.

Спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*