Србија страхује од напада на север Косова!

0

Делегације Београда и Приштине су се растале без планиране вечере и речи за јавност. Тактика или одсуство консензуса?

Делегације Београда и Приштине су се растале без планиране вечере и речи за јавност. Тактика или одсуство консензуса?

Премијери и председници Србије и Kосова синоћ су без изјава напустили састанак у Бриселу. Тако су разговори у оквиру дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, добили још једну „ванредну“ ситуацију, пише Деутсцхе Wелле.

До сада смо имали прилике да видимо како две стране, непосредно по завршетку заједничког састанка, износе потпуно супротне изјаве о чему су разговарали или се договорили. Прошле седмице је делегација Kосова одмах по завршетку састанка прекршила тек постигнути договор о „некоментарисању друге стране“, на шта их је, дан касније, морала да подсећа сама шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини.

Да ли је њена порука „мање коментарисања више ангажовања“ била узрок синоћнег напуштања састанка у Бриселу без изјава учесника? Или две стране, током три сата разговора са посредницима ЕУ, једноставно нису дошле ни до једног помака или пресека који се могао представити грађанима на чије животе се односи? Можда се разлог несвакидашње тишине лидера Србије и Kосова може наћи у реченици коју је председник Србије рекао непосредно пред почетак састанка у Бриселу:

„Улазимо у фазу када је све теже доносити било какву заједничку одлуку, примакли смо се томе да све следеће што дамо, представља велики губитак за Србију“, оценио је председник Србије Томислав Николић. Николић је истовремено нагласио и да ће Београд од сада инсистирати на да главна тема дијалога буде Заједница српских општина са чијим формирањем у Приштини отежу.

Истовремено, немачки радио Дојче веле у емисији на албанском језику јутрос преноси, позивајући се на неименоване изворе, да је састанак делегација Београда и Приштине, синоћ у Бриселу, „у потпуности пропао“, а на српској страни, према сазнањима Тањуга, расту страховања да Приштина не одустаје од идеје напада на Србе на северу Kосова.

Према сазнањима овог радија, „састанак је у потпуности пропао и да није било никаквих резултата“. Дојче веле наводи, позивајући се на неименоване, мада препознатљиве изворе, да, „осим билатералних састанака са посредницом ЕУ у дијалогу Федериком Могерини и једне заједницке фотографије због домацина и јавности, меду делегацијама није било озбиљног разговора, јер су им позиције у потпуности супротстављене“.

Дипломатски извор ДW из Брисела је истакао: „Састанак је био веома лош и без икаквог резултата. Стране се нису договориле о наставку дијалога и нису одредиле датум када би поново могле да се састану“.

Радио не наводи друге детаље. Тањуг, међутим, сазнаје да је српска делегација прихватила све предлоге Европске уније за мирно решавање ситуације у Митровици, која је, иначе, била једна од тема разговора. Договора ипак није било, а на српској страни, како се сазнаје, остаје „страховање да Приштина није одустала од идеје о тоталном нападу на Србе на Kосову и Метохији“.

Да ли то значи да су због става Приштине исцрпљене све могућности да две стране дођу до напретка, који ЕУ и даље види као могућ, а Могерини као кључан предуслов за „очување мира и напредак ка ЕУ“ или напретка нема, како је то проценио председник Србије Томислав Николић уочи дијалога, јер се ушло у фазу „када је све теже доносити било какву заједничку одлуку“.

ЗСО БЕЗ ПРИШТИНЕ

Формирање и статут за једне „Заједнице“, а за друге „Асоцијације“ представља највећи камен спотицања у оквиру примене Бриселског споразума. Србија тражи успостављање Заједнице општина са већинским српским становништвом на Kосову која ће имати извршна овлашћења и тако вратити Србима на Kосову могућности да одлучују о својој судбини. Kосово инсистира на Асоцијацији која ће према косовским законима бити у равни са невладиним организацијама.

Док званични Београд пориче и могућност разговора о независности Kосова, Приштина пориче могућност било какве врсте аутономије Срба на Kосову. То је можда и суштинско питање у оквиру нормализације односа Београда и Приштине и не треба да чуди што је оно и даље отворено, без заједнички јасно дефинисаног решења, а чини се и без начина да се објасни јавности којим се путем уопште може до решења.

„Ако Приштина мисли да може да обавља све своје функције независно од Београда, Заједница српских општина може да обавља своје функције независно од Приштине“, рекао је Николић на питање новинара ДW пре састанка. „То што смо чули од господина Тачија, да је Kосово заокружило независност, то су приче за приштинску јавност. (…) Дегутантно је у 21. веку рећи да си уз помоћ бомбардовања НАТО дошао до независности“, додао је Николић.

Представници ЕУ ипак тврде да виде пут напред за Београд и Приштину и бирократски га описују као „препознато залагање и политичку вољу обе стране у процесу“. Висока представница ЕУ се у саопштењима поводом дијалога до сада увек држала неутрално. И после ноћашње рунде разговора, који су јавност овога пута уместо у дилеми оставили у мраку, Могеринијева се у писаном саопштењу захвалила председницима Тачију и Николићу, као и премијерима Мустафи и Вучићу на „отвореној и конструктивној дискусији“.

b01_14845550581

„Дијалог је веома важан процес за Србију и Kосово, али и за регион и ЕУ. Напредак у нормализацији односа је кључан за очување мира и напредак ка ЕУ. То је кључно за Европу и регионалну стабилност“, нагласила је Италијанка.

ПРЕЋИ МОСТ И ЗИД

Много тога би могло да буде јасније у четвртак, када се, како обично бива, лидери Србије и Kосова обрате домаћим јавностима. У Бриселу кажу да нове резултате у дијалогу очекују до краја месеца, када би Србија требало да добије подршку чланица ЕУ за отварање нових преговарачких поглавља, а чланице потврду конкретног напретка у нормализацији односа Београда и Приштине.

Screenshot_1 f02_14860345602

Тај конкретни напредак у овом тренутку би могао да буде и коначно решење за само један мост и један зид у Kосовској Митровици. А преко зида и моста се и даље трага за поверењем и фамозном „нормализацијом“.

СМИРИВАЊЕ ТЕНЗИЈА

Упркос песимистичним спекулацијама, Могерини се једина обратила медијима рекавши како је састанак представљао наставак дискусије од прошле недеље. Она је додала да су сви учесници дијалога потврдили посвећеност заједничком раду унутар дијалога, те им се захвалила на конструктивној дискусији.

„Охрабрена сам указаним конструктивним ангажовањем са обе стране. Оваква посвећеност и политичка воља значајно доприноси смањивању тензија и наставићемо да радимо у том духу“, саопштила је она.

Могерини је истакла да је дијалог веома важан процес за Србију и Kосово, као и за регион, те уопште за ЕУ. „Напредак у нормализацији односа кључ је обема странама да очувају мир и напредују на путу Европске уније“.

 

 

 

Njuzvik

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*