Србима већ преко главе Бакирово иживљавање

Оштре реакције грађана РС после најављене апелације Уставном суду БиХ на назив Република Српска. Стевандић: Сви знају да су Изетбеговићи давно прокламовали политику искорењивања Срба

0

Лично бих потписао апелацију Уставном суду БиХ на понашање Савеза за промене РС. Сматрам их одговорним за простор који својим додворавањем дају Бакиру и његовом иживљавању. Уништиће нас политика додворавања пре него непријатељ! Ово је за „Новости“ рекао потпредседник Народне скупштине РС Ненад Стевандић, дан након што је шеф клуба Бошњака у Већу народа Мујо Хаџиомеровић најавио да ће бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић поднети апелацију на назив Републике Српске.

– Што се тиче саме апелације, већ и птице на грани знају да су Изетбеговићи још давно, прво Алија, а сада и Бакир, прокламовали и даље прокламују политику искорењивања Срба на овим просторима – додао је Стевандић.

Шеф Клуба Срба у Већу народа РС Перо Петровић рекао је да је веома важно да сви званичници Српске сложно стану у одбрану уставног поретка Републике.

– Сада је јасно да им је крајњи циљ укидање назива Републике Српске и укидање Републике Српске. Ми ћемо наставити да кроз институције бранимо интересе РС и српског народа – нагласио је Петровић.

Посланик СДС у Представничком дому парламента БиХ Борислав Бојић рекао је да најава да ће члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић поднети апелацију Уставном суду БиХ којом би оспорио назив Република Српска, само додатно компликује односе унутар БиХ.

– Република Српска је дејтонска категорија. Верујем да ће такав однос успоставити и надлежне институције, које треба да се баве питањем заштите позиције Републике Српске, а тиме и БиХ – изјавио је Бојић.

Напад бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића на назив Република Српска, односно његова најављена апелација Уставном суду БиХ којом се оспорава овај назив, могао би да представља сигуран почетак краја БиХ, јер се тиме нарушава Дејтонски споразум, сматра шеф Клуба СНСД у Парламентарној скупштини БиХ Сташа Кошарац.

У народу се спекулише да је Бакир Изетбеговић „смислио“ и ново име за Републику Српску. По њему, она би требало да се зове Република Срба, Бошњака и Хрвата!

НЕОСНОВАНЕ ИНСИНУАЦИЈЕ

ЧЛАН СзП Адам Шукало рекао је за „Новости“ да су инсинуације да је ова коалиција одговорна за „Изетбеговићево иживљавање“ над Републиком Српском неоснована!

– Кривећи нас, стварају алиби за своје приватне мафијашке радње и материјалну корист. А што се тиче саме апелације на назив Републике Српске, рећи ћу само: по хитном поступку елиминисати са политичке сцене БиХ и Човића и Додика и Изетбеговића! Ништа добро нису донели овом народу – рекао је Шукало.

ЗАОШТРАВАЊЕ ОДНОСА СА СРБИЈОМ

КОШАРАЦ је нагласио да је Изетбеговићу приоритет политичког деловања напад на Српску и заоштравање односа са Србијом. – Уколико Изетбеговић поднесе такву апелацију Уставном суду БиХ, позивам да се сви окупимо у институцијама Републике Српске, те да оне донесу одговарајуће одлуке – истиче Кошарац.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*