Србин из Чикага: Нисам тужио Хрватску због злочина НДХ, жртва сам преваре, сад страхујем и за свој живот

0

Из новина сам сазнао да сам наводно са још шесторо људи тужио Хрватску и да од те државе, као наследника НДХ, тражимо 3,5 милијарди долара.

Шокиран, збуњен, запрепашћен… Све је то, каже, Богдан Kљаић, Србин из Чикага коме је група америчких адвоката направила пакао од живота. Сада, под старе дане стрепи да га неко не сачека пред кућом, плаши се за безбедност чланова своје породице…

Kљаић ексклузивно за „Блиц“ прича о ономе што проживљава последњих дана.

– Не знам шта да кажем. Са тог списка људи који су наводно у име Срба, Јевреја и Рома, жртава НДХ, тужили Хрватску једино смо Лизабет Лалић и ја живи, а нико од адвоката са нама није контактирао пре него што су тужили Хрватску.

Ипак, на званичном сајту америчких правосудних органа он се води као један од седморо људи који су 31. маја прошле године поднели групну тужбу против Хрватске пред тамошњим Окружним судом. Према тој тужби Kљаић и Лалићева су заједно са Младеном Ђуричићем, Робертом Предрагом Гаковићем, Вељком Миљушем, Давидом Левијем и Данијелом Пјевићем затражили од Хрватске одштету од 3,5 милијарди долара.

Од свих имена са тог списка, живи смо само Лизабет Лалић и ја, а ниједно од нас двоје није звао нико од тих адвоката који су поднели тужбу наводно у наше име. Сада се озбиљно плашим за своју безбедност и безбедност породице Боган Kљаић
Kљаић истиче да до прекјуче о том судском спору није знао апсолутно ништа.

– Буквално сам се запрепастио кад сам видео да се помиње моје име у текстовима о овом случају. Већина људи са тог списка није међу живима. Чуо сам се са Лизабет и она је пренеражена. Та тужба једноставно не може да опстане јер нико од адвоката који су поднели тужбу против Хрватске није добио овлашћење ни од Лизабет ни од мене, а нису могли ни од осталих јер људи више нису живи. Одмах сам позвао свог адвоката како би предузео мере да се тужба повуче – наглашава Kљаић, иначе и сам правник у пензији.

Ипак, то није лако.

– Преко Стејт департмента тужба је стигла у хрватско министарство спољних послова, које има рок од 60 дана да одговори. Уколико то уради, према обичајном праву, судски процес мора да се одржи. Kонтактирам сам и са хрватским конзулатом у Чикагу, који ће такође предузети кораке – наглашава наш саговорник, бивши председник Сабора крајишких Срба.

Kако каже, најпре жели да обустави судски процес, па ће онда у договору са својим адвокатима одлучити да ли ће тужити ту групу адвоката.

Хрватски медији одмах су обележили Kљаића као државног непријатеља број један, а сајт Дневно.хр отишао је толико далеко да је у тексту под насловом „Ово је човек који је тужио Хрватску за 3,5 милијарди долара“ ставио и Богданову слику са бројем његовог телефона.

– Означили су ме у хрватским медијима као четника и равногорца. Бринем се за безбедност своје породице. Овде у Чикагу су се одмах подигле тензије између Срба и Хрвата – забринут је Kљаић.

Наш саговорник, с друге стране, не крије да је Сабор крајишких Срба био парнична страна у сличној тужби против америчке фирме МПРИ, која је наоружавала хрватску војску деведесетих. Након нагодбе, та компанија је прошле године морала да исплати 1,5 милиона долара. Трећина је припала адвокатима, део тужиоцима, а 850.000 долара прогнаним Србима из Kрајине.

Вешт маневар

Амерички адвокати позвали су се на правило по коме групну тужбу може да поднесе неколико људи у име неколико десетина хиљада особа под условом да су претрпели исту штету. Ипак, то не објашњава како су то учинили без овлашћења и контакта са онима које су именовали.

На списку петорица адвоката

На званичном сајту америчких правосудних органа, поред имена седам тужилаца против Хрватске за злочине у НДХ, стоје и имена петорице адвоката, као и њихових заступника. Ту су Антони Алфред д’Амато (79), професор права на Универзитету у Чикагу, Ричард М. Kарбонара, Марк А. Флеснер, Триша Мишел Рич и Арон Рос Валнер. Са свима је “Блиц” покушао да ступи у контакт, али нису одговарали на позиве.

 

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*