Српска листа излази на локалне изборе

0

Политички представници Срба са Косова и Метохије, окупљени око Српске листе, изаћи ће на локалне изборе за председнике четири српске општине на северу Косова, који су расписани за 19. мај,, јавио је РТС.

Одлука је донета након састанка представника Срба са Косова са председником Србије Александром Вучићем.

„Ми се никада нећемо одрећи ни Косова и Метохије ни наше државе Србије јер ми другу државу немамо. Важно је да нећемо дозволити ни Приштини ни међународној заједници да на те политичке позиције доведу Албанце или српске марионете које ће радити шта им кажу”, рекао је председник Српске листе Горан Ракић на конференцији за медије.

Поручио је да ће Листа радити заједно са Србијом и биће јединствена.

„Нећемо бити марионете. Деведесет одсто гласова на претходним изборима не даје нам за право да одустанемо. Борићемо се за опстанак и повратак нашег народа на КиМ”, рекао је Ракић.

Председници општина у северној Митровици, Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану су у новембру поднели оставке, након што је косовска влада увела таксу од 100 одсто на српске производе.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је да српски представници са КиМ и српски народ неће дозволити Албанцима да заузму север Косова.

„Српски представници неће дозволити албанским политичким представницима да бојкотом, преузму, заузму, окупирају најодговорније функције Срба на КиМ, и да им то послужи за даљу фрагментацију српског политичког корпуса и преузимање контроле”, истакао је Ђурић.

Како каже, план и нада Албанаца у Приштини био је да ће Срби добровољно да се склоне и да им препусте управљање институцијама.

Срби са Косова и Метохије ће, каже, одлуку о даљим корацима и даљем деловању донети након додатних консултација пошто представник Вучић разговара са свим светским лидерима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*