Српска рампа за Хрватску: Шта смо забранили?

0

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је да Србија, поводом увећаних хрватских такси за српску робу, спроводи своје мере у циљу заштите државе.

„Док не промене своју одлуку о увећаним наметима за српско воће и поврће, нема разговора. Ми своје мере спроводимо у циљу заштите наше државе“, рекао је Недимовић за „Блиц“.

Према сазнањима листа, Србија је од петка, поред воћа и поврћа, ригорозним контролама подвргла и све друге производе из Хрватске, а процедура лабораторијског испитивања траје 30 дана.

Како наводи „Блиц“, Управа царина је добила задатак да поред фитосанитарних и ветеринарских провера ради и лабораторијске анализе свих производа, па је због дужине окончања њихових провера, а то је месец дана, извесно да многи производи неће завршити на рафовима, већ ће пропасти.

Лист пише да је то одговор српских власти на одлуку хрватског министарства пољопривреде које је 15. јула повећало увозну таксу за 22 пута на воће и поврће које долази из земаља које нису чланице ЕУ.

Наводи се и да ће се овај сценарио примењивати све док се не огласи Европска комисија, односно не суспендује хрватску меру, која је супротна Споразуму о стабилизацији и придруживању.

Како наводи извор листа, Управа царина добила је налог пре 10 дана да оваквим мерама подвргне воће и поврће хрватског порекла и већ је много хрватског воћа и поврћа пропало јер није у стању да издржи дужину инспекцијске и лабораторијске процедуре.

„Од јуче је налог да се ригорозним ветеринарским, фитосанитарним и лабораторијским анализама подвргну сви хрватски производи. Реч је о месу, млеку, сладоледу и другим намирницама. Дакле, нема улаза у Србију док се све те анализе не обаве“, објашњава саговорник „Блица“ из Управе царина и додаје да оне трају 30 дана и да толико неће бити у промету хрватске робе.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*