Српски супервојници

0

У употребу уведене пушке „СКАР-Л”, пиштољи „глок 17”, савремена средства везе и средства за ноћно осматрање. – У току развој домаћих средстава исте намене за следећи контигент најбоље обучених и опремљених војника

Војска Србије дуго није добила толике количине новог наоружања и опреме као што је то случај током последњих неколико година. Пажњу јавности свакако је највише привукла набавка ловачких авиона и хеликоптера, међутим, ништа мање није важно опремање већег броја војника савременим оружјем.

Војник и пушка – основа су сваке армије. Део најбоље обучених и најспремнијих војника недавно је добио белгијске аутоматске пушке СКАР-Л и аустријске пиштоље „глок 17”, без икаквог претеривања може се рећи да је реч о наоружању које се налази у светском врху. Осим тога, опремљени су у савременим системима везе и уређајима за ноћно осматрање.

Реч је о пројектима „1.500” и „1.500 плус”, названим тако по броју војника који ће бити опремљени овом опремом. О детаљима ових пројеката за „Политику” говори пуковник Горан Десанчић, начелник Одељења за планирање употребе у Управи за планирање и развој Генералштаба ВС.

– Реализацију пројекта „1.500” је иницирао председник Србије Александар Вучић, на основу предлога Министарства одбране и Генералштаба ВС, у другој половини 2016. године. Пројекат „1.500” се односи на унапређење способности специјалних јединица, извиђачких и дела јединица војне полиције кроз опремање савременим наоружањем, оптоелектронским средствима, заштитном балистичком и телекомуникационом опремом. Пројекат „1.500 плус” се односи на наставак опремања дела јединица војне полиције и дела пешадијских јединица ВС савременим наоружањем, дневно-ноћним нишанским и осматрачким системима и новом генерацијом заштитне балистичке опреме домаће производње – каже пуковник Десанчић.

Ови пројекти су, како каже, пре свега развојни.

– Ако бисмо се ограничили искључиво на планове који су предвиђени иницијалним пројектима, могло би се рећи да је пројекат „1.500” при крају реализације, а реализација пројекта „1.500 плус” је у току, с роком завршетка до краја 2019. године. Међутим, ово опремање се мора посматрати и у светлу недавног опремања ВС савременим вишенаменским хеликоптерима руске производње, опремања и модернизације ловачке авијације и предстојећег опремања савременом генерацијом теренских и транспортних возила домаће производње. Све наведено доприноси унапређењу способности снага ВС, које за адекватно реаговање, поред савременог наоружања, оптоелектронских средстава, заштитне и телекомуникационе опреме морају имати и одговарајућу способност брзог размештаја, али и бити одговарајуће подржане. Способности јединица из пројекта „1.500” унапређују се истовремено и опремањем ронилачком и верачком опремом – објашњава пуковник Десанчић.
Јединице које се опремају по пројекту „1.500” опремљене су савременим наоружањем, и то аутоматским пушкама калибра 5,56 милиметара типа „СКАР” белгијског произвођача „Херстал” с одговарајућим оптичким нишанима, домаћим аутоматским пушкама 5,56 милиметара, лаким пушкомитраљезима калибра 5,56 милиметара типа „миними” и пиштољима „глок 17” калибра девет милиметара.

– У оквиру опремања оптоелектронским средствима јединице из овог пројекта опремљене су, између осталог, двогледима термовизијским средњег домета, мултифункционалним ласерским даљиномерима, пасивним бинокуларима, рефлексним нишанима, као и тандем пасивним справама великог домета.

Јединице су опремљене савременим телекомуникационим средствима произвођача „Талес”, а у току је опремање савременом падобранском, ронилачком и верачком опремом. Део ових јединица ће у најскорије време бити у потпуности опремљен новом савременом генерацијом комплета заштитне балистичке опреме за специјалне јединице домаћих произвођача – истиче пуковник Десанчић.

У оквиру пројекта „1.500 плус” део јединица је опремљен аутоматским пушкама калибра 5,56 милиметара, које је произвела „Застава оружје”, савременом заштитном балистичком опремом домаће производње и телекомуникационим средствима произвођача „Талес”.

– Планира се опремање дела ових јединица савременим наоружањем из домаћег развоја, пре свега пушкама, аутоматским модуларним калибра 6,5 и 7,62 милиметара, као и новим снајперским пушкама калибра 7,62 милиметара произвођача „Застава оружје”. Ове јединице биће опремљене и савременим оптичким и нишанским системима домаћих произвођача – каже пуковник Десанчић.

Иначе, пројекат „1.500” је резултат анализа с циљем дефинисања оптималног пута унапређења оперативне способности Војске Србије.

– Савремени безбедносни изазови карактеришу се умањеном предвидљивошћу, брзим испољавањем и развојем, мултидимензионалношћу ефеката и тежњом да се циљ постигне у што је могуће краћем року. Ако анализирате искуства из савремених регионалних и локалних оружаних сукоба, терористичких дејстава, супротстављања организованом криминалу, илегалне трговине оружјем и наркотицима или интеграције свега наведеног у облику „хибридног ратовања”, можете лако препознати све карактеристике савремених безбедносних изазова које су поменуте. Основни разлог покретања ових пројеката јесте повећање оперативних способности јединица које по својој намени спадају у снаге за реаговање – објашњава пуковник Десанчић.

Милан Галовић

Шта је ново у арсеналу Специјалне бригаде

Специјална бригада је опремљена најновијом фамилијом аутоматских пушака белгијске производње „СКАР-Л” и „СКАР си-кју-си (CQC)” у калибру 5,56 милиметара. „СКАР-Л” има цев од 14,5 инча, нешто већу брзину зрна од модела „си-кју-си” и повећан ефективан домет од око 600 метара. Пушка „СКАР-Л” је опремљена оптичким нишаном.

– Ово је веома важно за задатке у руралним пределима јер омогућава трансформацију „СКАР-Л” из аутоматске пушке у високо прецизну аутоматску пушку и зато се користи при извођењу диверзантских дејстава. Аутоматска пушка „СКАР си-кју-си” је нешто краћа, има цев од 10 инча и погодна је за противтерористичка дејства која се најчешће изводе у насељеним местима и ограниченом простору. Од оптоелектронских средстава новије генерације издвајамо термовизијске камере и ласерске даљиномере и спот дурбине – објашњава заставник Марко Цветковић из Специјалне бригаде.

Термовизијска камера се користи у задацима извиђања за осматрање, фотографисање, снимање, одређивање координата циља, навођење артиљеријске ватре и авијације. Ласерски даљиномер и спот дурбин користе снајперски парови који су опремљени најсавременијим снајперским пушкама типа „сако ТРГ 22/42” и „барет М-95”. Ови уређаји обезбеђују потребне податке о циљу како би снајперисти остварили ефикасно дејство на даљинама и до 2.000 метара.

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*