СРПСКИ ТУЖИЛАЦ: Предмет „Жута кућа“ и даље активан, као и истрага у случају Харадинаја

0

Српски тужилац за ратне злочине Снежана Станојковић изјавила је да је предмет трговине људским органима, познат као „Жута кућа“ и даље активан, те да треба сачекати почетак рада Специјалног суда за злочине „ОВК“ и видјети хоће ли у вези са тим бити подигнуте нове оптужнице.

„О свједоку не бих говорила. Подаци из предистражног поступка представљају тајну, те би било врло неодговорно, чак и противзаконито износити чињенице до којих смо дошли“, рекла је Станојковићева за „Политику“.

Када је ријеч о случају Рамуша Харадинаја, она је истакла да је Тужилаштво Србије за ратне злочине донијело наредбу о проширењу истраге и да у оквиру ње поступа.

„Имајући у виду тајност истраге рећи ћу само да није ријеч о догађајима за које је Харадинај одговарао пред Хашким трибуналом, нити због којих му је одређен притвор, односно због чега је ухапшен у јануару прошле године у Француској“, рекла је Станојковићева.

Она је истакла да је Тужилаштво којим руководи са Косова и Метохије преузело више од 750 предмета, а да су након детаљне анализе задржани предмети којима су обухваћени догађаји из надлежности ово тужилаштва.

„Ријеч је о 761 предмету који је уведен у одговарајуће уписнике и распоређен обрађивачима ради поступања“, додала је Станојковићева.

Она је указала да је Тужилаштво први пут направило базу са подацима свих жртава на Космету, да је направљена и база података о жртвама са територије Хрватске, а да се тренутно ради на формирању базе жртава са територије БиХ, те да ће они бити упоређени са подацима Комисије Владе Србије за нестале особе.

Када је ријеч о сарадњи са Механизмом за међународне кривичне судове, који је наслиједио Хашки трибунал, Станојковићева је истакла да се за Тужилаштво суштински ништа није промијенило затварањем трибунала.

„Са Механизмом ћемо сарађивати у истој форми као и са трибуналом, претежно преко официра за везу нашег тужилаштва који је ангажован при тужилаштву механизма“, рекла је она.

 

 

 РТРС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*