Srpsko Svetosavlje ravnoapostolsko – Frensis Kont

0
Francuski istoričar i profesor na Sorboni Fransis Kont uočava presudnu ulogu Svetosavlja u životu i trajanju srpskog naroda. Od Domentijana do danas značaj Svetog Save za srpski narod poredi se sa značajem Mojsija za Jevreje i s pravom se naziva ravnoapostolskim.

„Svi veliki Srbi kroz vekove, kako u vreme slobode u srednjem veku, tako i u vreme ropstva i oslobođenja u novijim vremenima, vezivali su sebe i svoj rad za ime i delo Svetog save. Zato je i on nazvan ravnoapostolnim.

Nije bez razloga biograf Svetog Save, Domentijan, uporedio Svetog Savu i njegov značaj za Srbe sa prorokom Mojsijem i njegovim značajem za izraelski narod.“

Frensis Kont

Frensis Kont (Francis Conte) je francuski istoričar, profesor i šef Katedre za rusku civilizaciju na Sorboni i jedan od vodećih slavista Evrope.

Njegov najznačajniji rad  je delo „Sloveni: nastanak i razvoj slovenskih civilizacija u Evropi (VI-XIII vek)“, jedinstvena sinteza istorije slovenskih civilizacija počev od njihove najranije prošlosti. Delo predstavlja kapitalan doprinos duhovnoj istoriji najveće od tri velike grupe evropskih naroda, sagledane u duhu takozvane „Nove istorije“, danas vodećeg pravca zapadne istoriografije.

Knjiga obrađuje pitanja vezana za slovensku prapostojbinu, seobu, jezik, način života, običaje, društvo, položaj žene u slovenskom svetu, pravne odnose, zadrugarstvo, religiju, baštinu vizantijske civilizacije i  političku  ideologiju slovenskih naroda.

Lazo M. Kostić, Tom 5, „Srbi u očima stranaca” knjiga II, (ZIPS-SRS) Zemun, 2000, str. 454.

Priredio: Dalibor Drekić

Rasen

POSTAVI ODGOVOR

*