Шта ЕУ очекује од Косова после избора

0

Европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан изјавио је да ЕУ очекује да Косово на парламентарним изборима 11. јуна добије проевропску владу, спремну да испуни преостале критеријуме за визну либерализацију што је пре могуће.

Како преноси приштински лист „Зери“, Хан је на конференцији о европским перспективама Западног Балкана казао да косовски лидери морају да осигурају слободне, фер и демократске изборе, ако су озбиљни по питању европске перспективе.

Коментаришући недавне критике појединих западнобалканских лидера Хан је рекао да је постала политичка пракса да се криве други, када не успеју да се суоче са сопственим обавезама.

Како је пренео лист „Коха“, Хан је при томе највероватније мислио на косовског председника Хашима Тачија, који је критиковао ЕУ и посебно Хана за „недостатак лидерства“ и за то што је заинтересован само за Србију.

Хан је на конференцији за новинаре казао да нико није толико учинио за регион Западног Балкана као ЕУ, као и да ће такав приступ наставити и у будућности.

„Доносићемо стабилност у регион или ћемо имати нестабилност која долази из региона“, рекао је Хан и додао да ће Косово добити визну либерализацију уколико постоји спремност међу њеним лидерима да испуне два преостала захтева.

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*