Шта је спорно око границе са БиХ и шта Србија тражи

0

Након што су председник Србије Александар Вучић и министар спољних послова Игор Црнадак готово истовремено најавили да ће питање границе између Србије и БиХ бити решено до краја године, бањалучке „Независне новине“ доводе то у питање јер, кажу, Kомисија за границу БиХ није укључена у тај посао, а спорно је 40 километар границе.

Председник Вучић је након сусрета са председником Републике Српске Милорадом Додиком, рекао да ће питање границе између Србије и БиХ бити решено до краја године, као и да је Kомисија из Србије почела да ради на предлогу разграничења.

Члан Kомисије за границу из БиХ Жељко Обрадовић, сматра да је добро то што је то питање подигнуто на највиши политички ниво, али и каже „“ми још немамо никаквих информација шта је конкретно договорено”“.

– “Очекујемо да нас у најскорије време неко о томе обавести како бисмо могли урадити свој део посла – рекао је Обрадовић, преносе „Независне“.

Додао је и да је Kомисија БиХ спремна, а да је на потезу Kомисија за границу из Србије.

Шта је спорно?

Обрадовић тврди да је на последњем састанку две комисије “било спорно око 40 квадратних километара границе, што је пуно, и због чега се није могло даље наставити са радом јер Kомисија за границе БиХ није имала мандат да о томе преговара”.

Граница БиХ и Србије дуга је 335 километара и спорни су делови код Зворника, односно Бајине Баште, затим део кроз који пролази пруга Београд-Бар и део око општине Прибој, која је раздвојена територијом општине Рудо.

Пруга

Kада је у питању пруга, она око 12 километара пролази кроз БиХ, а на њој се налази и станица Штрпци, додаје лист, и наводи да Београд тражи да цела територија око ове пруге у потпуности припадне Србији.

Позивајући се на незваничне информације, лист наводи да Србија за тај део не нуди ништа као размену територија.

Општина Прибој

У општини Прибој спорне су путне комуникације с обзиром на то да је та општина потпуно раздвојена, а преко БиХ кроз општину Рудо пролази путна комуникација која повезује делове општине Прибој, пишу „Независне“, и наводе да је проблем који мештани тог града имају решен тако што је постигнут споразум о слободном проласку кроз БиХ преко граничних прелаза на овој путној комуникацији.

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре рекао да ће дати све од себе да се питање границе реши компромисно и конструктивно, а да се истовремено не науди интересима српског и других народа у БиХ.

– “Надам се решењу до краја године, уз сагласност БиХ – поручио је Вучић.

Посао готов почетком децембра?

О овом питању дан касније огласио се и министар спољних послова БиХ Игор Црнадак рекавши да очекује да ће посао око утврђивања границе са Србијом бити завршен најкасније до крај године, “укључујући и такозвану размену територија код општина Рудо и Штрпци, због железничке станице „Штрпци“.

– За разлику од границе са Хрватском, где имамо много проблема, са Србијом ће то све бити решено у овој години. Очекујемо да се споразум о граници заврши 6. или 7. децембра, када је најављена посета чланова Председништва БиХ Београду – рекао је Црнадак за „Политику“.

Он каже да је завршетак договора око граница техничка операција, али да ће то имати снажну политичку поруку за обе земље.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*