Шта о Дачићевом певању мисле његове политичке колеге: Од „алал му вера“ до „немој више да нас брукаш“

0

Одавно није изненађење када први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић запева на неком јавном догађају, па чак ни кад свој „музички таленат“ покаже најмоћнијим светским државницима. Дачић је, ипак, све изненадио када је председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану запевао песму на турском језику.

 

Врло брзо интернетом се проширио клип на ком се види како Дачић Реџепу Ердогану и његовој супрузи Емини, пред министрима и гостима из Турске, пева песму „Осман ага“.

Овај његов потез наишао је у јавности углавном на негативне критике – неки сматрају да Дачић на овај начин начин унижава функцију на којој се налази, а самим тим и државу, понижава се, а поједини га критикују само зато што је отпевао песму „Осман ага“.

Шта о Дачићевом певању Ердогану мисле његове колеге политичари?

Јерков: Неозбиљно понашање

Александра Јерков, посланица ДС, каже за „Блиц“ да је Дачићево понашење неозбиљно и да његово певање страним званичницима прелази у традицију.

– То није први пут. На овај начин он понижава и државу и себе. Не знам зашто он мисли да је то симпатично. Што се тиче избора песме коју је извео Ердогану, очигледно је да репертоар припрема у зависности од земље из које државници долазе – наводи Јерков.

Јовановић: Дачић лакрдијаш

Председник ДСС Милош Јовановић потезе Дачића назива „лакрдијским“. Он је од српског шефа дипломатије затражио да „престане да извргава руглу српску дипломатију и коначно се озбиљно посвети заштити српских националних и државних интереса“.

– Непојмљиво да министар спољних послова, уместо озбиљних разговара о последицама турског признавања сецесије Kосова и турском ставу да је „геноцид у Сребреници један од најсрамнијих догађаја у историји човечанства“, попут кафанског певача увесељава турске званичнике. У околностима врло комплексних односа са Турском, потврђује се да Србија све мање личи на државу, а све више на колонију – каже Јовановић.

Санда Рашковић Ивић: Kафанска амтосфера

Посланица Санда Рашковић Ивић наводи да српски шеф дипломатије ствара кафанску атмосферу од једне државне посете.

– Скоро па је свеједно какве песме пева, али ипак певати „Осман агу“ Ердогану, а знамо да је Србија 500 година била под Турцима, понижавајуће је. Вероватно је то био гест доброшлице, али да ли то значи да ће Дачић, када будемо имали госте из Немачке, певати песме из Другог светског рата – изјавила је Ивићева за „Блиц“.

Аида Ћоровић: Не мисли о дигнитету Србије

Да је Дачићево певање слика државе, сматра Аида Ћоровић, чланица Председништва Покрета слободних грађана. Она каже да је министар спољних послова заправо лице једне земље.

– Дачић очигледно не зна шта заправо представља министар спољних послова и не мисли о дигнитету Србије. Kакво певање, таква држава и власт – наводи Ћоровић за „Блиц“.

Kостреш: Обрукао и себе и државу

Функционер ЛСВ Бојан Kостреш сматра је Дачић обрукао и себе и државу.

– Да ли он зна да пева и воли то да ради, то је његова приватна ствар и то може да ради у свом приватном окружењу. Не разумем тај тип понашања државних званичника. Мислим да је то деградирање функције коју обавља и деградирање Србије. Уместо да се понаша као министар, понаша се као забављач – каже Kостреш за „Блиц“.

Мркоњић о Дачићу: Алал му вера!

За разлику од њих, почасни председник СПС Милутин Мркоњић одаје признање Дачићу, за којег је рекао да се уклапа у европске и светске токове.

– Алал му вера! Ја сам био опуштен цео живот. Политичари су раније били уштогљени са краватама, а сада су далеко опуштенији. Па, погледајте само Трампа. Дачић је право освежење, а сви они који га критикују због певања, ништа у животу нису урадили – каже Мркоњић за „Блиц“.

На питање да ли га је изненадио избор песме коју је министар отпевао Ердогану, он одговара:

– Па, шта јој фали. То пева и Ана Бекута. Kад се веселимо, веселимо се, а кад радимо, радимо.

Дачић: Само нека они добацују

Сам Дачић каже да је његово певања било главна вест у Турској, као и да су сви у сали били одушевљени.

– А шта је требало, да га убијем као Мурата? Само они нека добацују са балкона, а ако се некоме не свиђам, нека ме смене – рекао је Дачић за „Телеграф“.

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*