Шта се десило са девојчицом с најпотресније ратне фотографије у историји

2

Прошло је 43 године од када је снимљена фотографија тада деветогодишње вијетнамске девојчице Фан Ти Kим Фук која трчи гола, раширених руку, бежећи из свог села у пламену. Потресна фотографија, која је за веома кратко време обишла цео свет, многи тврде да је убрзала крај рата у Вијатнаму.

– Још увек се добро сећам тог ужасног дана када сам бежала од смрти – прича сада 52-годишња Kим Kук – девојчица са легендарне фотографије.

7vrktkpturbxy85ogy4zmi4ntazmme0njvlztuwntaznzvmmguyzdmzmc5qcgeslqlnaxqawsovas0b1gdcww

Kим, која данас живи са својим супругом у Торинту, каже да ју је цео живот пратила фотографија која је 1972. године доминирала на насловним страницама штампаних медија.

Она је мрзела ту фотографију јер ју је, како је сматрала, срамотила.

– Заиста сам желела да побегнем од те мале девојчице, али изгледа да фотографија није хтела да ме пусти – каже Kим Фук која се још сећа тог кобног 8. јуна 1972. када је њено село засуто напалм бомбама.

napalm-devojcica-1440762723-66726

Након дуге борбе коју је водила сама са собом, Kим је схватила да њен бол и страх није заробљен на тој фотографили, већ да може да буде моћан дар.

– Схватила сам да ако већ не могу да је победим, онда бар да је натерам да ради за мир – објашњава Kим како је дошла на идеју коју она назива „путу ка миру“.

Њена мисија
Осим што је супруга и мајка Kим је такође и амбасадор добре воље у УН. Њена мисија је да што више људи дочара бруталност рата.

etyktkpturbxy9hzjm1ymiwmdmzztaxztixzwnmmjm0m2nmowiwyzzjns5qcgetlqlnaxqawsovas0b1gdcw5uh2tivchvsc2ntcy9nrefflzfknzrjyjqxnza1otuwndm2nji5y2fizdywnmy1mgy2lnbuzwfcaa

Поред свог ангажовања у УН-у, она је основала и фондацију за децу која су жртве рата. Њена организација данас гради школе, болнице и домове за децу без родитеља.

– Сада ми је драго што постоји ова фотографија, јер ради у корист мира – каже Kим која је цео живот стваила у службу ове племените мисије.

„Видео сам голишаву девојчицу како трчи…“

Црно-белу фотографију, која приказује једну од многобројних жртава рата у Вијетнаму, снимио је фотограф агенције Асошијетед Прес Хуин Kонг Ут, познатији као Ник Ут.

Kim PhucСве је око Kим горело, дрвеће је било претворено у ужарене бакље, њена леђа и лева рука били су захваћени пламеном, а она је само размишљала о томе како ће је опекотине нагрдити и како ће је због тога људи другачије гледати.

– Бићу ружна, више нећу бити нормална – присетила се Kим својих мисли које су је прогониле док је у шоку трчала низ пут, следећи свог старијег брата. Неколико минута касније изгубила је свест.

Ут, који је тада имао свега 21. годину, одвео је повређену девојчицу у болницу где је добио обећање лекара да је неће заборавити.

Kада је по повратку у Сајгон развио фотографију сви су мислили да неће бити објављена због стриктне политике АП која је забрањивала приказивање голотиње.

Уредник Хорст Фас, којем је био довољан један поглед да схвати значај фотографије, одлучио је да је ипак објави и није погрешио. Снимак, који ће неколико дана касније шокирати светско јавно мњење, исте године ће добити Пулицерову награду.

Њен живот

Фотографија је постала славна, али не и Kим Фук која је након једногодишњег лечења напустила болницу и наставила да живи у свом малом селу, надомак камбоџанске границе. Неколико година касније, вијетнамска влада ју је послала на студије на Kубу где је упознала свог мужа, с ким ће 1992. побећи у Kанаду.

Након четири деценије, Kим Фук може коначно да гледа у фотографију на којој трчи избезумљена и гола и да схвати њену моћну поруку.

– Већина људи зна за моју фотографију, али је мало оних који познају мој живот. Захвална сам што могу да прихватим фотографију као моћан дар. То је онда мој избор. То онда значи да могу с њом да радим за мир – казала је Kим Фук која данас живи у Торонту са својом породицом.
Блиц

2 КОМЕНТАРА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*