Шта се копа у Србији – један наш метал хит је у свету

0

У Србији тренутно 25 великих компанија врши гелошка истраживања, а највећи број њих се односи на испитивања металичних сировина, литујума и бора.

То је речено Тањугу у Министарству рударства и енергетике.

Помоћник министра рударства и енегетике Иван Јанковић је рекао да су у питању велике компаније са страним капиталом, регистроване у Србији и да су међу њима и неке од највећих у свету у тој области. Он је нагласио да су веома добри резултати истраживања тих компанија у Србији.

„Интерес водећих светских рударских компанија није изненађујући имајући у виду да је рударство базна индустрија у Србији“, навео је Јанковић.

Циљ је да се учешће рударства од 1,5 одсто у БДП-у подигне на три одсто, као и да се отворе нови рудници. Рударске активности у нашој земљи се обављају на око 250 експлоатационих поља, а истраживања се обављају на више од 100 поља.

Јанковић каже да, поред компаније Рио Тинто која истражује литијум и бор, у Србији тренутно истражују и велике рударске компаније – Фреепорт-МцМоРан Еxплоратион, Невсун, Дундее Прециоус Металс, које врше интезивна геолошка истраживања и то углавном бакра, злата и пратећих метала.

Вишегодишња геолошка истраживања литијума и бората велике светске рударске компаније Рио Тинто, која у Србији послује преко своје фирме Рио Сава Еxплоратион на истражном пољу Јадар код Лознице, резултирала су проналаском новог минерала бора (Б) и литијума (Ли), названог „јадарит“.

Због високе концентрације литијума у јадариту „Јадар“ спада у јединствено – уникатно лежиште литијума светских размера и светског значаја.

„Очекујемо да ће након завршетка предфизибилити студије и израде елабората о ресурсима и резервама литијума и бора следећи корак компаније Рио Тинто бити улазак у процес прибављања одобрења за експлоатацију“, навео је Јанковић.

Рекао је да је добре резултате остварила и канадска компанија Невсун, која у Србији послује преко своје компаније Ракита, чија су истраживања фокусирана на бакар и злато, у оквиру истражног поља Брестовац-Метовница.

Очекује др да по завршетку истраживања Ракита уђе у процедуру која је у вези са израдом елабората о ресурсима и резервама, а након тога и у процедуру прибављања одобрења која су у вези са експлоатацијом минералне сировине на тој локацији.

Јанковић је подсетио и на веома добре резултате геолошких истраживања у оквиру Борске металогенетске зоне, где геолошка истраживања врше канадске компаније Авала ресоурцес, Стара планина ресоурсес, Тилва, Балкан минерал еxолоратион и друге компаније.

Истакао је да рударство у Србији има добру базу за даљи развој, што се огледа у дугој традицији и квалитетном стручном потенцијалу.

Влада Србије и Министарство рударства и енергетике, према његовим речима, направили су велике помаке у стварању повољног амбијента за прилив страних инвестиција и донели Закон о рударству и геолошким истраживањима, у којем су имплементирана напредна решења у складу са савременим светским трендовима.

Kада је реч о Рио Тинту, та компанија процењује да су резерве минерала јадарита у налазишту код Лознице око 136 милиона тона.

Менаџерка за спољне послове компаније Рио Тинто Јелена Алексић је раније изјавила да би пројекат „Јадар“ могао да се реализује од 2023. године.

Тим српских и америчких геолога запослених у компанији Рио Тинто открио је у близини Лознице лежиште које садржи минерал под називом јадарит и долина реке Јадар у Србији је и даље једино место на свету на коме је тај минерал пронађен.

Пројекат Јадар, под окриљем компаније Рио Тинто Минерали, односи се на значајно лежиште литијума и бора светске класе и могао би да задовољи 10 одсто светских потреба.

Јадар се сматра једним од највећих налазишта литијума на свету.

Најлакши метал на планети има широку лепезу примене у изради производа, од којих се издвајају батерије за хибридна и возила на електрични погон.

Kако је објављено, Рио Тинто ће уложити и око 40 милиона долара у нови пројекат истраживања лежишта бакра и злата код Мајданпека, у сарадњи са аустралијском компанијим Раиден Ресоурцес, која поседује лиценце за истраживање у околини Мајданпека.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*