Станислав Хочевар: „Загреб ме оптужује да помажем српској цркви!“

0

Он је додао да су до њега дошле приче из Загреба да је помогао СПЦ око слања писма у Ватикан како би се зауставила Степинчева канонизација, коментаришући да то не „говори“ о њему, већ о односима Београда и Загреба

„Оно што је мене од самог почетка мог боравка у Београду највише болело јесте то што на моје упорне молбе да неко дође и у Београду објективно представи лик кардинала Алојзија Степинца није било одзива“, рекао је у разговору за Вечерњи лист београдски надбискуп Станислав Хочевар.

Kако је казао, његови односи са Српском православном црквом су срдачни и, као и свуда, пастирски брижни, додајући да је „стопирање канонизације Степинца на захтев СПЦ заправо сагледавање историјског односа Хрвата и Срба“.

Он је додао да су до њега дошле приче из Загреба да је помогао СПЦ око слања писма у Ватикан како би се зауставила Степинчева канонизација, коментаришући да то не „говори“ о њему, већ о односима Београда и Загреба.

„Ја нисам слуга ни једног, ни другог града. Тражим само пут разумевања, а то увек узрокује и неразумевање. Свети отац Фрањо не бори се без разлога одлучно против свих димензија ‘оговарања'“, рекао је Хочевар.

Kако је истакао, он о захтеву СПЦ и писму папи Фрањи не би смео да има свој став ако жели да буде поштен.

„Ту се ради о односу СПЦ и Kатоличке цркве у Хрватској. Немам некакав посебан просветљујући Дух Свети да бих смео или могао заузимати свој став. Поставио бих се изнад СПЦ, Kатоличке цркве у Хрватској и светог оца папе Фрање, који су једини заправо компетентни за то питање. Kао пастир ја то питање засад доживљавам као један снажан вапај за бољим односима“, навео је он.

На питање да ли је у реду што се СПЦ умешала у питање канонизације Степинца, хрватски надбискуп је рекао да ако се то сагледава са правне стране, јасно је да је канонизација католика ствар Kатоличке цркве.

„Али ако говоримо људски, боље речено пасторално, онда мислим да у животу увек можемо бити срећни што имамо прилику за рашчишћавање неке проблематике и стварање нових односа. ‘Бог све помаже на добро онима који га љубе'“, закључио је Хочевар.

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*