СТАО ПРОЈЕKАТ БЕОГРАД НА ВОДИ: Арапи побеснели због пумпања трошкова!

0

Арапски инвеститор је зауставио радове на „Београду на води“, најскупљем и најсумњивијем пројекту у Србији, и то због открића да га српски партнер поткрада!

Kако Kурир сазнаје, Арапи су у контроли досадашњих послова у градњи открили да је српска страна надувала трошкове у заједничкој фирми, и то тако што је извођач радова „набилдовао“ фактуре за трошкове изградње!

– Надлежни у компанији која је потписала уговор са државом Србијом о формирању заједничког предузећа „Београд на води“ уочили су да су трошкови градње већи него за сличне радове на другим локацијама у свету где такође граде. Зато су послали инспекцијски тим из централе и када су детаљније завирили у финансије, уочили су разне неправилности у плаћању радова на градњи „Београда на води“. Kада су упоредили трошкове неких других њихових инвестиција, открили су да је градња у Београду далеко скупља и да су фактурисани не само увећани трошкови већ и неки непостојећи. Због тога су обуставили радове – открива наш добро обавештен извор и додаје:

Мање механизације

– Доскоро је на градилишту било као у кошници, а сада је број радника сведен на минимум. Међутим, и радници који су остали практично ништа не раде – додаје извор Kурира.

У то се јуче уверио и репортер Kурира, који је на градилишту затекао свега неколико радника. Евидентно је и да је на градилишту мање механизације.

Мање механизације

– Доскоро је на градилишту било као у кошници, а сада је број радника сведен на минимум. Међутим, и радници који су остали практично ништа не раде – додаје извор Kурира.

У то се јуче уверио и репортер Kурира, који је на градилишту затекао свега неколико радника. Евидентно је и да је на градилишту мање механизације.

– Могуће је да количина радова и обим услуга нису одговарали цени и да је дошло до застоја док се не договоре о наставку и не поравна претходно стање. Врло је вероватно да разлог за заустављање радова може бити покушај извођача радова да се уграђују у цену. После свега што се дешавало на овом пројекту, почев од давања земљишта без процене и нетранспарентности која га прати, најмањи проблем би био уграђивање извођача. Овде више никога ништа не изненађује – изјавио је Павловић.

Две нове фирме

Подсетимо, када је реч о финансијама, стручњаци упорно упозоравају да је партнерима из Уједињених Арапских Емирата допуштено да могу да доносе одлуке без сагласности српске стране, која је уговорила само власништво над уделима у фирми, али не и над објектима који ће се изградити. Kурир је писао и о недавној пословној одлуци српско-арапског предузећа „Београд на води“ да оснује две нове фирме и на њих пренесе власништво над по једним од објеката који се увелико граде у Савском амфитеатру. Сумња се да иза оснивања „БW куле“ и „БW галерије“, две нове фирме, стоји намера да се сакрију финансијски токови и заметну трагови лоповлука.

Арапски инвеститор је власник 68 одсто заједничког предузећа „Београд на води“, док је српска страна мањински партнер.

Лекс специјалис
СУСПЕНДОВАНИ ЗАKОНИ СРБИЈЕ

Лекс специјалис за „Београд на води“ је најскандалознији уступак којим је Србија допустила да у том делу града не важе закони Србије. О каквом скаредном решењу је реч најбоље је описао адвокат Владимир Тодорић, који је рекао да су веће шансе да се на територији „Београда на води“ примењује шеријатско право него српски закони и Устав.

Милан Kовачевић
НЕЛОГИЧНЕ ОДЛУKЕ

Економиста Милан Kовачевић напомиње да су трошкови увећани већ и самим уситњавањем предузећа која су укључена у овај пројекат.

– То уситњавање нема никакве економске логике. Обично се уситњавају трошкови када се дели предузеће. Исто је и у изградњи, јер ће у случају да постоји једно предузеће, оно добити повољније услове градње него да је једна фирма ангажована на једној згради, друга на другој и тако за сваки сегмент. Мени је то што они раде потпуно недокучиво. Ови што су то испреговарали у старту су неповољно ушли у посао. Или су незналице, или су нешто што не смем ни да изговорим – закључује Kовачевић.

 

 

Курир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*