Стефановић: Хрватске власти да погну главу, не да славе логоре

0

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поручио је шефу хрватске дипломатије Миру Ковачу да би хрватским властима било много боље да се одрекну усташке прошлости и погну главе пред невиним српским жртвама, него што славе најстрашније злочине и логоре које памти Европа.

Небојша Стефановић је истакао да је потпуно невероватно да било који представник хрватске власти на било који начин брани, оправдава или релативизује монструозне злочине који су почињени над српским народом.

„Још више забрињава што им сметају речи Александра Вучића да Србија више никада неће дозволити да се Срби истребљују, бацају у јаме и плаше кољача и убица“, истакао је Стефановић, наводи се у саопштењу из његовог кабинета.

Реагујући на последњу изјаву хрватског министра, Стефановић је указао да је застрашујуће што било ко негира ужасне злочине над српским народом које је спроводила усташка НДХ.

„Председник српске Владе упозорио је на то да не сме да се заборави највећи злочин над Србима у Другом светском рату, када су у нацистичкој НДХ маљевима, ножевима и будацима убијани Срби, само зато што су били другачије вере и нације.

Не сме се заборавити постојање логора за децу Сисак и Јастребарско, где су убијене десетине хиљада малишна, само зато што су деца Срба.

Не смеју се заборавити страдање, убијање, мучење и присилно покатоличавање стотина хиљада Срба који су живели на простору тадашње нацистичке творевина познате као НДХ“, истакао је Стефановић.

Сматра да је очигледно да неке плаши и забрињава напредак и јачање Србије пошто је само снажна Србија гарант стабилности у овом делу Европе.

„И само таква Србија и њена Влада могу да гарантују да се злочини почињени над Србима више неће поновити“, навео је Стефановић.

Ковач је раније данас изјавио да иступ српског премијера Александра Вучића, којим је Хрватску оптужио за обнову усташке идеологије и поручио да Београд никада више неће допустити нову Олују, представља наставак политике „велике Србије“ из деведесетих.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*