Стиже још авиона: Начелно постигнут договор са Белорусијом за МиГ-29 и С-300

0

ПРЕМИЈЕР Александар Вучић са председником Белорусије Александром Лукашенком начелно се договорио о набавци 12 авиона „миг-29“ и ракетних система ПВО за наше оружане снаге. Детаљи овог посла биће прецизирани у априлу, приликом посете белоруског председника и премијера Београду – сазнају „Новости“.

Ово су кључне тачке договореног пакета војне сарадње између две државе, који су у петак у Минску разматрали Лукашенко и Вучић. Централни део овог аранжмана биће војнотехничко партнерство српских и белоруских произвођача наоружања и војне опреме и заједнички наступ на трећим тржиштима.

Према нашим информацијама, у Минску је било речи о могућностима за заједничку производњу борбених возила, артиљеријског, ракетног и пешадијског наоружања, као и муниције. Заједничка српско-белоруска предузећа биће задужена за обједињавање капацитета наменске индустрије и продају страним купцима.

Белорусија има велики потенцијал за војну сарадњу са Србијом, а договор о испоруци ловачких авиона и ПВО система, под повољним условима, биће први корак у њеном развоју. Белоруска армија, како тврде војни стручњаци, располаже великом количином ефикасне руске технике.

Минск има амбициозне планове модернизације војске, а део постојећих средстава наћи ће се ускоро у Србији. Српске војне ознаке, поред ловаца „миг-29“, ускоро би могао да понесе и ракетни систем „тунгуска“, а није искључена ни испорука чувених ракета С-300!

Да су обриси војне сарадње двеју држава већ познати потврдио је након састанка са Лукашенком, премијер Вучић. Он је најавио заједничку производњу аутоматских и снајперских пушака, за које Белоруси располажу врхунском електроником:

– Србија није никаква велесила, али ће свакоме ко би помислио да нас нападне, бити много теже него што је то би случај раније, и то је резултат наших договора.

Вучић је на састанку, током другог дана посете Белорусији, оценио да политички и економски односи напредују.

Лукашенко је свом госту рекао да разуме позицију и политику наше земље, која је на европском путу и не жели да буде чланица НАТО:

– Србија увек може да рачуна на Белорусију и треба да знате – за вас ћемо увек учинити све што можемо. Ми смо вас подржавали и у најтежа времена. Заузимали смо принципијелну позицију, укључујући и питање целовитости ваше државе. Србија и Белорусија данас се налазе у различитим ситуацијама. Ми ни у ком случају нећемо имати претензије према вашој земљи ако се буде развијала својим путем, јер вероватно и ми сносимо кривицу за то што се Србија нашла у таквој ситуацији. Ипак, после распада СССР требало је озбиљно да размислимо о изградњи тешње сарадње.

Председник Белорусије истакао је и то да је трговинска размена, која чини основу односа двеју земаља, у последње време смањена и да да треба уложити напор да се макар достигне претходни ниво.

ИКОНА ЗА ХРАМ СВЕТОГ САВЕ

ВУЧИЋ је у петак посетио Храм свих светих у Минску, где је разговарао са свештенством, које му је уручило велику икону Јована Крститеља, поклон за Храм Светог Саве у Београду, као и дар за патријарха Иринеја. Премијер је Храму свих светих поклонио икону Богородице Тројеручице.

КАРИЋЕВ ЦЕНТАР

ПРЕДСЕДНИК Владе Србије у петак је у Минску обишао и отворио тржни центар који је изградила фирма Богољуба Карића. Реч је о комплексу величине 200.000 квадратних метара, а задовољство због овог догађаја Карић је поделио и на својој Фејсбук-страници.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*