Stoltenberg: NATO i Rusija više nisu strateški partneri

0

NATO i Rusija više nisu strateški partneri, ali nisu ni u hladnom ratu, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

„Mi ne vidimo nikakvu neposrednu opasnost. Rusija takođe nije strateški partner. Mi nemamo strateško partnerstvo koje smo pokušali da stvorimo nakon završetka Hladnog rata. Međutim, mi nismo u ’hladnom ratu‘. Sada je potpuno druga situacija“, rekao je generalni sekretar na Samitu NATO-a u Varšavi.

Lideri NATO-a na sinoćnoj radnoj večeri podržali su održavanje sednice Saveta Rusija—NATO (13. jula) i nisu usvojili druge odluke o Rusiji, rekao je izvor u NATO-u.

„Za večerom je održana neformalna diskusija o Rusiji na kojoj nisu donete odluke, jer taj format nije predviđen za to. Za stolom je bilo 28 lidera NATO-a i predstavnici Finske i Švedske, kao i rukovodstvo evropskih institucija“, saopštio je izvor.

„Bila je izražena puna podrška održavanju sastanka Saveta Rusija—NATO sledeće sedmice. Lideri očekuju ovaj sastanak i vide u njemu platformu za dijalog koja treba da se nastavi da se koristi u tom svojstvu“, nastavlja on.

„Šefovi država NATO-a su jednoglasno podržali potrebu da se sačuva jedinstvena pozicija o Rusiji. Oni su potvrdili dvojaki pristup Alijanse odnosima sa Rusijom, koji uključuje jaku odbranu i dijalog“, dodao je izvor u Alijansi.

POSTAVI ODGOVOR

*