Стопирани багери код Дечана

0

Захваљујући низу међународних иницијатива у току дана косовске власти су престале са незаконитим радовима на путу у заштићеној зони манастира Дечани.

То је путем Твитера саопштила Епархија рашко-призренска СПЦ додајући да је тешка машинерија наводно повучена.

„Надамо се да ће косовске власти убудуће поштовати своје законодавство и међународне обавезе“, додаје епархија.

Мисија ОЕБС на Косову са забринутошћу прати нелегалне радове на путу, који трају од јуче у Специјалној заштићеној зони манастира Високи Дечани и поздрављамо одлуку од овог поподнева да се ти радови обуставе, саопштено је на званичној страници ОЕБС на Фејсбуку.

ОЕБС је потврдио да су радови обустављени и да је тешка машинера уклоњена из заштићене зоне.

ОЕБС подсјећа да се сви радови унутар Специјалне заштићене зоне морају уговорити кроз Савјет за имплементацију и посматрање.

„Позивамо све стране да потраже међусобно прихватљиво рјешење у складу са косовским законима и међународним обавезама“, наводи се на страници ОЕБС-а на Фејсбуку.

Епархија рашко-призренска СПЦ је претходно, поводом почетка радова на магистралном путу Дечани-Плав, саопштила да косовска влада на најгрубљи начин угрожава један од најзначајнијих споменика Унеска на Балкану и да се радови спроводе противно косовском закону и стандардима Унеска.

Радио Контакт плус је пренио да је епископ рашко-призренски Теодосије обавијестио представнике Европске уније, ОЕБС и Кфора да је косовска влада започела незаконите радове на магистралном путу Дечани-Плав у заштићеној зони око манастира Високи Дечани.

Извор: б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*