Струја НЕЋЕ ПОСКУПЕТИ ТРИ наредне године!

Трогодишњим планом пословања Електропривреде Србије (ЕПС) није планирано повећање цене струје за гарантовано снабдевање домаћинстава и малих купаца.

0

Управни одбор ЕПС, који је разматрао план пословања предузећа до краја 2019. године, одлучио је да ће са Светском банком, Међународним монетарним фондом (ММФ) и надлежним министарством, ЕПС анализирати кретања тржишних цена струје и уколико буде било потребе да цена буде повећана, тражиће од Агенције за енергетику да им се то дозволи.

Смањењем разлике између тржишне и садашње цене електричне енергије за домаћинства и мале купце, како се наводи, били би смањени ризици ЕПС-а да предузећу понестане пара, док би се реалном ценом омогућио развој и нове инвестиције, а то тим пре, ако се зна да је цена електричне енергије за гарантовано снабдевање у Србији знатно испод цена у региону и Европи.

У најновијем плану пословања ЕПС, пише лист, управо то је довело до мањка инвестиција у нове капацитете, недостатка новца за одржавање застарелих објеката, као и повећања потрошње струје за грејање. Циљ ЕПС, како се наводи, је да у наредне три године побољша наплату струје и у овој години она би требало да износи 95,5 одсто, 2018. да буде 96,4 одсто, а да 2019. достгне 96,8 одсто.

Да би била повећана наплата, неопходно је увођење јединственог система наплате, централизацијом уговора о продаји електричне енергије и увођењем система паметних мерења, а на тај начин, само у овој години, било би обезбеђено додатних 1,2 милиона динара прихода.Овакво побољшање наплате струје омогућило би да предузеће постане профитабилније и ликвидније, као и да издржи конкуренцију која ће бити све већа са либерализацијом тржишта. Како пише лист, кроз смањење крађе струје ЕПС би остварио додатни приход од 1,1 милијарду динара у 2017. у односу на 2016.

Танјуг/Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*