Suddeutsche Zeitung: САД су нам често не-пријатељ против којег се морају формирати савези

0

ИЗМЕЂУ Берлина и Вашингтона догађа се нешто чега деценијама није било. Чак је многима изгледало да то није ни могуће.

         Почело је од тога што је државни секретар САД Мајк Помпео без најаве отказао посету Немачкој. Само неколико сати пре унапред договореног сусрета са Ангелом Меркел и немачким колегом Хајком Масом.

         Уместо у Берлин, стигао је у Багдад. Пошто су се Немци увредили, Помпео је објаснио да је до промене дошло због „ескалације у дејствима Ирана“

         У Берлину су били утолико љући што је првобитно било објављено да Помпео не лети за Багдад већ – на Гренланд.

         То је био повод да заменик председника Европског парламента – Немац Александар Ламбсдорф – изјави:

         „Ако Помпео своју европску турнеју заиста заврши на Гренланду, онда ће то значити да је Американцима Греналанд важнији од Немачке. Независно од овога, отказивање посете у последњем тренутку је у највишој могућој мери необично“.

         Лист Rheinische Post оценио је: „Отказивање сусрета са Меркеловом има посебну тежину. Поготово што је она председник владе, а Помпео министар. То је, у сваком случају, гест који много говори“.

         Огласио се и председник спољнополитичког комитета Бундестага Норберт Ретген:

         „Чак и ако су за отказивање посете постојали заиста крупни разлози – чињеница је да то, на жалост, одговара стању америчко-немачких односа“.

         За даље `дешифровање` поседан је текст који се појавио у утицајном немачком листу Suddeutsche Zeitung. Јер, у њему се наглашава:

         „Отказивање Помпеове посете сведочи да је пријатељство између САД и Немачке разбијено у парампарчад. У свету дипломатије – поред протоколарне неучтивости – постоје и поступци који су бестидни. За само две године Трампове власти – разбијено је много од онога што се сматрало немачко-америчким пријатељством.“

         Suddeutsche Zeitung закључује овако: „Можда ће Немачка и САД – када Трамп сиђе са сцене – опет постати прави партнери и савезници. Међутим, САД више за Немце никада неће постати држава-гарант у коју су се оваолико дуго уздали Немци. Нама Сједињене Државе у много случајева нису савезник, већ не-пријатељ против којег се морају формирати савези“.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*